Tunisania sa rozlúčili so svojím prvým demokraticky zvoleným prezidentom
27 | 07 | 2019 I TASR

Obyvatelia Tuniska sa v sobotu počas štátneho pohrebu rozlúčili s prvým demokraticky zvoleným prezidentom tejto severoafrickej krajiny Bádžím Káidom Sabsím. Ceremónie sa okrem iných zúčastnili aj lídri Francúzska, Španielska, Kataru a Alžírska. Informovala o tom agentúra DPA.


Pozdĺž približne sedem kilometrov dlhej cesty, ktorá vedie z prezidentského paláca na cintorín, kde majú byť uložené Sabsího pozostatky, sa podľa agentúry zhromaždili tisíce Tunisanov so štátnymi zástavami.

Ceremóniu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia a pozdĺž trasy vedúcej k cintorínu boli rozmiestnení príslušníci bezpečnostných zložiek, pričom v oblasti operovali aj vojenské vrtuľníky.

S bývalým tuniským prezidentom sa prišli rozlúčiť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, španielsky kráľ Filip VI., kararský emir Tamím ibn Hamad as-Sání a dočasný prezident Alžírska Abdal Kádir bin Sálih.

ZOMREL TUNISKÝ PREZIDENT SABSÍ
Vo veku 92 rokov zomrel vo štvrtok tuniský prezident Bádží Káid Sabsí. Na Facebooku to oznámila tuniská prezidentská kancelária, informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | TASR


Tuniský prezident Bádží Káid Sabsí zomrel vo štvrtok vo veku 92 rokov. Sabsího previezli v stredu večer do vojenskej nemocnice v hlavnom meste Tunis. Podľa správ tuniských médií ho hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Len pred niekoľkými týždňami strávil Sabsí štyri dni v nemocnici pre bližšie nešpecifikovanú vážnu chorobu. Do domáceho ošetrenia ho prepustili 1. júla. Odvtedy sa na verejnosti objavil len niekoľkokrát.

Sábsí, prvý demokraticky zvolený tuniský prezident, sa ujal funkcie v roku 2014. V apríli 2019 oznámil, že vo voľbách, ktoré sú naplánované na november tohto roka, už nebude kandidovať. Zdôvodnil to tým, že krajinu by mal viesť mladší človek.