DANKO: S Rusmi môžeme preraziť aj na afrických trhoch
27 | 07 | 2019 I

Slovensku sa ponúka unikátna možnosť, ktorú by si nemalo nechať ujsť. Myslí si to predseda NR SR a líder Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, ktorý to uviedol v súvislosti s tým, že na začiatku mesiaca rokoval v Moskve s viacerými predstaviteľmi afrických štátov aj o obchodných možnostiach. Okrem priamych zmlúv s africkými partnermi dostali podľa neho slovenskí podnikatelia možnosť spolupracovať s ruskými firmami na expandovaní na čiernom kontinente. Agentúru SITA o tom informoval Dankov hovorca Tomáš Kostelník.


Danko sa spolu s viacerými poslancami NR SR a tridsiatkou slovenských podnikateľov pred mesiacom zúčastnil podnikateľskej misie v Rusku. Na tej sa slovenskí výrobcovia a zamestnávatelia stretli s viacerými ruskými náprotivkami a ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom, s ktorými diskutovali o možnostiach investovania a expandovania na ruský trh.

Zároveň šéf parlamentu vystúpil aj na medzinárodnom fóre Rozvoj parlamentarizmu, kde bolo zúčastnených aj niekoľko desiatok predsedov parlamentov afrických krajín. Jedným z hlavných posolstiev tohto fóra bolo aj nadviazanie väčšej spolupráce s africkým kontinentom.

Danko chce zverejniť mená kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých bude SNS voliť
Predseda parlamentu Andrej Danko navrhuje, aby klub SNS zverejnil mená kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, ktorých bude voliť. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | TASR


„Rusi získali na čiernom kontinente vynikajúce pozície. O spoločných investíciách rokujú už dlhodobo, a to sa odrazilo aj na obchodnej bilancii medzi Ruskou federáciou a Afrikou. Chystajú sa tam však investovať v ešte väčšej miere a vo viacerých sférach. A práve na túto spoluprácu prizvali aj Slovensko, “ uviedol Danko.

Podľa neho v obchodných štatistikách s Afrikou sa pritom Rusko a Čína dostali do popredia. Kým Spojeným štátom klesol za päť rokov vývoz do Afriky o tretinu, Rusko sa môže pochváliť rekordnými číslami obchodu. Po moskovskom medzinárodnom fóre sa navyše v októbri chystá v Soči veľká konferencia, kam majú prísť zástupcovia takmer všetkých afrických štátov.

Medzištátne spolupráce, k akým bolo Slovensko prizvané, dnes už fungujú medzi viacerými krajinami. Napríklad s ruskými partnermi v oblasti železničnej prepravy v Egypte podnikajú Maďari. „Túto šancu musíme využiť aj my pre naše slovenské firmy. Musíme otvoriť dvere našim podnikateľom a ukázať svetu, že Slovensko nie je len montážnou dielňou, “ uzavrel Danko.

DANKO OTVORENE: "Slota ma oklamal, zničil som si život a zdravie"
Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko v druhej časti rozhovoru pre Plusku prezradil novinky o rozpočte, sociálnych opatreniach či povolebnej spolupráci s ďalšími stranami. Prezradil aj detaily z čias, kedy preberal štafetu po Jánovi... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Peter Bachan