Stíhaní v kauze zmenky tvrdia, že rokovania k ich podpisu sprostredkoval Ernest Valko
26 | 07 | 2019 I SITA

Stíhaní muži v kauze miliónových zmeniek tvrdia, že rokovania, ktoré viedli k podpísaniu sporných dokumentov, sprostredkoval nebohý právnik Ernest Valko. Informoval o tom portál TV Markíza tvnoviny.sk. Prokurátor a Markíza ale zmenky a Valkovu údajnú účasť pri ich vzniku považujú za nedôveryhodné výmysly.


Obžalovaní v kauze zmeniek Marián K. a Pavol R. už dávnejšie avizovali, že riešiť situáciu okolo kúpy Gamatexu prostredníctvom zmeniek navrhol nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu.

"Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu," konštatuje Markíza.

Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi
Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR


Dve zmenky boli v prípade v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian K. prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol R. ako žalovaný v prvom rade.

Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Markíza dlhodobo spochybňovala autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000. Súdny proces v kauze miliónových zmeniek sa začal tento týždeň v pondelok, pokračovať bude v pondelok 29. júla.

ZVRAT V KAUZE ZMENKY : Kočner chce vypovedať!
Ak súd zistí, že účasť obžalovaného v kauze zmenky Mariana K. je potrebná, obžalovaného dá sudca z výkonu väzby eskortovať. V žalobe je zahrnutá aj výpoveď Mariana K. ku zmenkám, polícia ho vypočúvala až päťkrát. Televízia JOJ o tom informuje na... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA