ZVRAT V KAUZE ZMENKY : Kočner chce vypovedať!
23 | 07 | 2019 I SITA

Ak súd zistí, že účasť obžalovaného v kauze zmenky Mariana K. je potrebná, obžalovaného dá sudca z výkonu väzby eskortovať. V žalobe je zahrnutá aj výpoveď Mariana K. ku zmenkám, polícia ho vypočúvala až päťkrát. Televízia JOJ o tom informuje na svojom spravodajskom portáli noviny.sk. Podľa ich zistení Mariana K. vo veci falšovania miliónových zmeniek vypočúvali päťkrát. Dňa 20. júna 2018, 16. júla 2018 a 22. novembra 2018 nevypovedal.


"Prvýkrát vypočuli Mariana K. pre falšovanie zmeniek 20. júna 2018, keď ho NAKA zadržala v Bratislave. Na tomto výsluchu Marian K. odmietol vypovedať," píše sa na stránke. "Kontaktoval som vyšetrovateľa pre dôvody zadržania môjho klienta, aby som sa oboznámil s obsahom uznesenia o vznesení obvinenia a ďalších podstatných skutočnostiach. Momentálne som na ceste k vyšetrovateľovi. Viac vám k tomu povedať nemôžem," uviedol vtedy advokát Mariana K. Martin Pohovej.

Jeho spoluobvinený Pavol R. na políciu prišiel sám po tom, ako sa dozvedel, že pre zmenky Mariana K. zadržali. V ten deň odmietol vypovedať, potom už vypovedal sedemkrát. "Deň po zadržaní, dňa 21. júna 2018, vypovedal Marian K. pred vyšetrovateľom len ku skutočnostiam, ktoré on sám považoval za relevantné. Mal uviesť len to, že zmenky pri sebe nemá, lebo ich odovzdal zahraničnému expertovi na skúmanie.

Podľa Mariana K. on sám chcel, aby znalec skúmal vznik podpisov na nich a vek papiera zmeniek. Uviedol to vtedy pred vyšetrovateľom a ďalej uviedol, že rokovania o ukončení sporu medzi Markízou a Gamatexom prebiehali minimálne dva mesiace, a to od začiatku mája 2000," informujú noviny.sk.

Začalo sa pojednávanie s Kočnerom a Ruskom v kauze miliónových zmeniek
Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal sledovaný proces, ktorý pritiahol pozornosť aj zahraničných médií. Otvorili kauzu údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe čelí podnikateľ Marian Kočner, ktorý sedí... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR-SITA


Marian K. podľa portálu ďalej polícii uviedol, že 10. mája 2000 uznesením valného zhromaždenia spoločnosti Gamatex došlo k schváleniu prevodu predaja obchodných podielov Mariana K. a Štefana Ágha na spoločnosť A.D.A.M. "Následne potom už bol podaný návrh do obchodného registra na zmeny, ktoré Okresný súd Bratislava I 12. júna 2000 povolil," píše sa ďalej na stránke.

Marian K. na všetky otázky vyšetrovacích orgánov neodpovedal. Uviedol, že žiadne zmenky nefalšoval, nepodieľal sa na ich falšovaní a o žiadnom falšovaní týchto zmeniek nemá vedomosť. A ďalej k veci už nemá čo dodať. Ostatné výsluchy boli takmer vždy v čase, keď sa blížila lehota na jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu.

Podľa zistení TV JOJ posledný výsluch Mariana K. bol začiatkom roka 2019. Pred ukončením celého policajného vyšetrovania, 30. januára 2019, obvinený K. uviedol vo svojej výpovedi, že v rámci tohto výsluchu zatiaľ vypovedať nebude, ale vyjadroval sa k podmienkam a okolnostiam výkonu jeho väzby.

Dňa 19. marca 2019 dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR Ján Šanta podal na Mariana K. a Pavla R. žalobu. Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, Emil Klemanič, proces rozbehol v pondelok 22. júla. Obžalovaným v prípade dokázania viny hrozí 12 až 20 ročné väzenie.

Písala o detskom porne v bratislavskom klube Nu Spirit, SME jej vymazalo blog. Stoja za tým mimovládky?
Lenka Kaliská na svojom blogu (ktorý sa na denníku SME už nenachádza, no stále si ho môžete prečítať vďaka webarchívu), upozornila na udalosť spred štyroch rokov. Zrejme aj preto, že sa aktuálne začína v niektorých médiách rozvíjať téma zľahčovania... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Peter Bachan