Francúzsko chce s Johnsonom rokovať o budúcich vzájomných vzťahoch
26 | 07 | 2019 I TASR

Francúzsko je pripravené spolupracovať s novým britským premiérom Borisom Johnsonom, Paríž a ani žiadna ďalšia krajina Európskej únie však nebude nanovo rokovať o ťažko dosiahnutej dohode o brexite. Uviedla to v piatok francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová, píše agentúra Reuters.


De Montchalinová dodala, že prezident Emmanuel Macron bude s Johnsonom o otázkach súvisiacich s brexitom hovoriť v nasledujúcich týždňoch.

Ministerka zdôraznila, že nové prerokovanie rozvodovej dohody, na ktorej sa dohodli Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová a Únia, nie je témou dňa, obe strany však majú stále o čom hovoriť.

"To, o čom treba stále rokovať, sú budúce vzťahy," uviedla de Montchalinová v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas France 2 s tým, že Paríž chce s novým britským premiérom spolupracovať. "Musíme vytvoriť pracovné vzťahy a neskĺznuť k hrám, gestám a provokáciám."

KRIMI: Polícia musela strieľať v Michalovciach kvôli drogovej činnosti
Viac ako 22 gramov kryštalickej látky s prítomnosťou metamfetamínu zaistila v stredu (24. 7.) polícia pri prehliadke dvoch bytov v Michalovciach. Zaisteniu predchádzalo prenasledovanie unikajúceho vozidla s dvomi podozrivými osobami. Keďže... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR


Bezprostredne po stredajšom vymenovaní do úradu vystúpil Johnson s prejavom, v ktorom prisľúbil, že Británia opustí Európsku úniu v dohodnutom (posunutom) termíne 31. októbra, bez akýchkoľvek "'ak', 'a' či 'ale'". Zároveň vyhlásil, že s Európskou úniou vyrokuje "novú a lepšiu" dohodu o brexite.

Podľa de Montchalinovej 31. október nie je nemenným termínom a červené čiary "iba vytvárajú napätie v diplomacii". Zopakovala však, že Británia musí mať na ďalší odklad dobrý dôvod, pokiaľ si to bude nakoniec želať.

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker v telefonáte s Johnsonom povedal, že o zmluve o odchode Británie z Európskej únie sa už nebude rokovať. Existujúcu dohodu nazval tou "najlepšou a jedinou možnou".

ŠOK: Svadobní hostia kopali do tehotnej ženy, kým nepotratila!
Otrasný prípad riešia indickí policajti. Na jednej z tamojších svadieb kopali svadobčania tehotnú ženu do brucha tak dlho, než potratila. Mŕtve dieťa potom odniesla v igelitke strážnikom. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Podobne sa tento týždeň vyjadril aj írsky premiér Leo Varadkar. Bez toho, že by Londýn akceptoval tzv. írsku poistku, dohoda o vystúpení z Európskej únie a ani následná dohoda o obchodných vzťahoch nebude.
Írska poistka (backstop) má zabrániť opätovnému zavedeniu kontrol na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Irán prepustil deväť z 12 indických členov posádky tankera MT Riah
Irán v piatok prepustil deväť z 12 indických členov posádky tankera MT Riah plávajúceho pod panamskou vlajkou, ktorý iránske úrady zadržali 14. júla. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR