Niektoré štáty eurozóny by podľa šéfa Európskej centrálnej banky mali ekonomiku podporiť vládnymi výdavkami
25 | 07 | 2019 I SITA

Členské krajiny eurozóny musia byť pripravené použiť vládne výdavky na podporu ekonomiky. Povedal to po štvrtkovom zasadaní Európskej centrálnej banky (ECB) jej šéf Mario Draghi.


Ak sa ekonomika zhorší, podľa Draghiho "sa fiškálna politika stane dôležitou". Konštatoval, že krajiny, ktoré sú finančne nestabilné, by mali znižovať svoje deficity, ale tie, ktoré môžu, by mali skúmať, ako by ich výdavky mohli podporiť ekonomický rast. "Menová politika urobila veľa, aby podporila eurozónu," povedal šéf ECB.

Draghi nespomenul nijakú konkrétnu krajinu, ale Nemecko, ktoré je najväčším členom eurozóny, vykazuje rozpočtové prebytky a niektorí ekonómovia vyzývajú, aby viac investovalo. Šéf ECB ďalej konštatoval, že banka je pripravená poskytnúť viac stimulov, pretože nie je ochotná akceptovať terajšiu úroveň inflácie, ktorá je pod cielenou úrovňou. Medziročná inflácia v eurozóne je v súčasnosti 1,3 percenta, čiže pod želanou úrovňou, ktorá je podľa ECB tesne pod hranicou 2 percentá.

Brusel zastavil konanie voči Železničnej spoločnosti Slovensko pre inšpekciu
Európska komisia (EK) zastavila konanie voči Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) v súvislosti s výkonom inšpekcie v jej priestoroch v roku 2016. "Po dôkladnom posúdení všetkých skutočností vrátane odpovede ZSSK na oznámenie námietok,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA