Čina sa v prekvapivom dokumente zaväzuje, že nikdy nepoužije jadrové zbrane ako prvá
25 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Čína vydala prekvapivý oficiálny dokument, podľa ktorého sa zaväzuje že nikdy nebude útočiť ako prvá nukleárnymi zbraňami. Server National Interest upozorňuje, že USA takýto záväzok nemajú.


Čínske ministerstvo obrany vydalo v stredu očakávaný "biely papier", v ktorom stanovuje svoju politiku národnej bezpečnosti. Čína sa v ňom zaväzuje, "k nukleárnej politike nie prvého použitia nukleárnych zbraní kedykoľvek a za akýchkoľvek okolností." Navyše sa zaväzuje že nebude "bezpodmienečne" používať jadrové zbrane proti štátom, ktoré ich nemajú.

"Čína sa nezúčastňuje žiadnych pretekov v jadrovom ozbrojovaní so žiadnou inou krajinou a udržiava svoje jadrové schopnosti na minimálnej úrovni požadovanej pre národnú bezpečnosť. Čína sleduje jadrovú stratégiu sebaobrany, ktorej cieľom je udržať národnú strategickú bezpečnosť tým, že ostatné krajiny odradí od používania alebo od hrozby používania jadrových zbraní proti Číne, "píše sa v dokumente.

Čína má v pláne vybudovať armádu svetovej úrovne, USA „vyvoláva rivalitu“ medzi hlavnými mocnosťami
USA narušuje globálnu bezpečnosť a usiluje sa o „absolútnu nadradenosť“, avšak Peking nemá v pláne nasledovať iné mocnosti, namiesto toho sa zameriava na vybudovanie armády „svetového formátu“, tvrdí nový čínsky vojenský... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Gregory Kulacki, expert na jadrové zbrane z neziskovej organizácie Union of Concerned Scientists (Únia znepokojených vedcov), upozorňuje, že Čína nemá jadrovú stratégiu "eskalácia k deeskalaci". Takúto stratégiu vyznáva Rusko, ktoré podľa odborníkov používa taktické jadrové zbrane na to, aby odvrátilo možnosť vypuknutia väčšieho jadrového konfliktu.

The National Interest upozorňuje, že USA nemajú záväzok nie prvého použitia nukleárnych zbraní. "Udržanie určitého stupňa nejednoznačnosti a opustenie od politiky nie prvého použitia utvára neistotu v mysli potenciálnych protivníkov a posilňuje odrádzanie od agresivity tým, že zabezpečuje, aby protivníci nemohli predvídať, aké konkrétne kroky povedú k americkej jadrovej reakcii," uviedol Pentagon.

Čína v bielom papieri tiež tvrdí, že "obhajuje konečný úplný zákaz a dôkladné zničenie jadrových zbraní." USA ju však kritizuje, že hoci podpísala rôzne medzinárodné dohody o nukleárnych zbraniach, no nepodpísala žiadnu, v ktorej by sa zaviazala k limitácií počtu nukleárnych zbraní ako je Nová dohoda o znižovaní počtu strategických zbraní START.

USA: Trump vetoval uznesenia Kongresu zakazujúce predaj zbraní Saudskej Arábii
25 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


Preto chcú USA uzavrieť novú dohodu o znižovaní počtu strategických zbraní, ktorá by okrem USA a Ruska zahŕňala aj Čínu. Tá však zatiaľ nevykazuje ochotu sa k takejto dohode pridať.

Nová dohoda START by mala končiť v roku 2021. USA by do tej doby k nej chceli prizvať Čínu. Podľa niektorých odborníkov však Čína slúži ako výhovorka, aby USA sa mohli zo zmluvy vyvliecť. Podľa nich v tom má ruku poradca prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť, "jastrab" John Bolton, ktorý sa predstavuje za kľúčového človeka stojaceho za Trumpovým rozhodnutím odstúpiť zo zmluvy USA s Ruskom o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987.

Podľa Kulackého je jadrový program Číny "pomerne skromný" a je určený prevažne na to, aby odradil USA od použitia nukleárnych zbraní z obavy, že Číny by sa mohla uchýliť k odvetnému jadrovému úderu.

Podľa Iniciatívy jadrového ohrozenia, arzenál Číny predstavuje asi 260 hlavíc, z toho má byť asi 160 rozmiestnených a pripravených na použitie. Pre porovnanie, Rusko má asi 4 350 jadrových hlavíc a Spojené štáty 4 670.

Vláda v USA vyšetruje technologické giganty, podozrieva ich z obmedzovania súťaže
Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA vyšetruje veľké technologické firmy, ktoré podozrieva z poškodzovania hospodárskej súťaže. Ministerstvo o tom informovalo v stredu bez uvedenia mien konkrétnych firiem. Podľa portálu bbc.com sa... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA