Čína má v pláne vybudovať armádu svetovej úrovne, USA „vyvoláva rivalitu“ medzi hlavnými mocnosťami
24 | 07 | 2019 I Marek Molnár

USA narušuje globálnu bezpečnosť a usiluje sa o „absolútnu nadradenosť“, avšak Peking nemá v pláne nasledovať iné mocnosti, namiesto toho sa zameriava na vybudovanie armády „svetového formátu“, tvrdí nový čínsky vojenský dokument.


Čína v stredu zverejnila svoj postoj voči USA. Dokument, ktorý vydalo ministerstvo obrany, obviňuje Washington z prijatia „jednostranných politík“ a vyvolania rivality medzi hlavnými svetovými mocnosťami.

Peking verí, že Spojené štáty sú v snahe o „absolútnu vojenskú nadradenosť“, a tiež podkopávajú „globálnu strategickú stabilitu“ tým, že investujú do jadrových, vesmírnych, počítačových a raketových prostriedkov.

Situácia v okolí Číny vyzerá ešte znepokojivejšie, poznamenávajú miestni stratégovia a ďalej poukazujú na to, že Washington pokračuje v posilňovaní svojich ázijsko-tichomorských vojenských aliancií.

Dokument spomína aj Taiwan, kde „separatistické sily“ predstavujú „najzávažnejšiu hrozbu pre mier a stabilitu“. Peking sa „rozhodne poraziť každého, kto sa pokúsi oddeliť Taiwan od Číny“, varuje.

V. BRITÁNIA: Boris Johnson chce sformovať vládu pre modernú Britániu
Boris Johnson chce sformovať "vládu pre modernú Britániu". Johnson sa stane novým britským premiérom po víťazstve vo voľbách šéfa britskej Konzervatívnej strany. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA


Avšak Čína vyžaduje rýchlu zmenu vlastnej vojenskej stratégie. Pripúšťa, že Ľudová oslobodzovacia armáda „stále zaostáva za vedúcimi vojenskými silami vo svete, hlavne kvôli rastúcej priepasti v technológií“.

Aby sa tomu dokázala vyrovnať, Čína by mala do roku 2035 modernizovať svoju armádu a do polovice 21. storočia ju úplne transformovať na armádu svetovej triedy.

Medzitým má samotné USA najväčšiu a najmocnejšiu armádu vo svete, ktorá ľahko zatieni tú čínsku. Odhaduje sa, že Washington má až 800 základní vo viac ako 70 krajinách a teritóriách.

KĽDR zadržiava ruskú rybársku loď s ruskými a juhokórejskými členmi posádky
Severná Kórea zadržiava od minulého týždňa ruskú rybársku loď s 15 ruskými a dvoma juhokórejskými členmi posádky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe správ ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR