Žena ako mutant? Študenti sa pri pitve 99-ročnej ženy poriadne divili
24 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Študenti Oregonskej zdravotníckej a vedeckej univerzity v Portlande nemohli uveriť svojim očiam, keď skúmali na pitevni mŕtvolu 99-ročnej ženy, ktorá zomrela z prirodzených príčin. Pri otvorení jej tela zistili, že žena má všetky orgány prehodené. Správu priniesol server CNN.


Rose Marie Bentleyová trpela zdravotnou anomáliou známou pod latinským názvom situs inversus. Ide o stav, kedy fyziologicky pravostranné orgány (pľúca s tromi lalokmi, pečeň) sú vľavo a naopak ľavostranné (srdce, slezina) vpravo. Bentleyová však mala aj levokardiu. Inak povedané mala srdce na správnom mieste.

Avšak, hoci jej srdce bolo na správnom mieste, všetko v ňom bolo tak, ako je to bežné. U bežného človeka veľká, ale krátka žila zvaná vena cava superior odvádza odkysličenú krv z hornej polovice tela do pravej predsiene srdca. U Bentleyovej však táto žila bola na ľavej strane namiesto toho, aby končila priamo v srdci, ako je obvyklé, tiahla sa cez jej bránicu, pozdĺž hrudných stavcov a okolo aortálneho oblúka, aby nakoniec okysličenú krv vyprázdnila do pravej strany srdca.

ŠPORT: Diskriminácia na anglických štadiónoch je na vzostupe, hlási monitorovacia skupina
Už siedmy rok za sebou stúpol počet prípadov diskriminácie v anglickom futbale. Taký je záver špeciálne skupiny zameranej na monitoring na anglických zelených trávnikoch a v hľadiskách. Skupina "Kick It Out", v preklade "Vykopnime to preč", v... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA


Nebola to jediná neobvyklá vec. Jej pravá srdcová sieň bola dvakrát tak väčšia než je tomu u normálneho človeka, zatiaľ čo jej pravá pľúca mala iba dva laloky namiesto štandardných troch. Jej pečeň bola naľavo, zatiaľ čo žalúdok, ktorý býva normálne naľavo, bol vpravo. Slezina, ktorá je normálne napravo, bola zase vľavo.

Podľa docenta Camerona Walkera, ktorý vyučuje na univerzite Základy klinickej anatómie, je šanca na nájdenie podobnej osoby "jedna k 50 miliónom." Walker poukazuje, že samotná mutácia je veľmi vzácna - objavuje sa len u jedného z 22 000 detí. Väčšinou sa vyskytne veľmi skoro, v 35 či 45 dňoch tehotenstva. Nikto nevie prečo.

Deti trpia často srdcovými chybami. Preto sa ich vysokého veku dožije len málo - iba 5% až 13% po veku 5 rokov. Doteraz najstarším známym človekom s touto anomáliou bol 73-ročný muž.

PROCES S KOČNEROM: Výsluch svedka Štefana Agha ukončil tretí deň pojednávania miliónových zmeniek
Špecializovaný trestný súd v Pezinku výsluchmi troch svedkov ukončil tretí deň hlavných pojednávaní v prípade niekoľkomiliónových zmeniek, za ktoré ručí televízia Markíza. Postupne pred trojčlenný senát predstúpila bývalá účtovníčka televízie Anna... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA


Bentleyová, matka piatich detí, žiadne srdcové chyby ani akékoľvek iné vážne ochorenia nemala, okrem chronického pálenie záhy, tvrdia jej potomkovia. Podľa Walkera je práve toto dôvod, prečo sa dožila vysokého veku.

Keď jej lekári odstraňovali appendix, si všimli, že niečo nebolo v poriadku, príliš to ale nekomentovali. To platilo aj u jej ďalších operáciách.

Bentleyová sa po vzore svojho manžela rozhodla darovať svoje telo po smrti univerzite pre medikov. Tí vďaka tomu objavili jej neobvyklú anatómiu.

ŠPORT: Svetový rekord mladučkého Maďara na 200 m motýlik, Kristóf Milák prekonal maximum Phelpsa z MS 2009
Maďarský plavec Kristóf Milák prekonal desať rokov starý svetový rekord Američana Michaela Phelpsa v disciplíne 200 m motýlik. Devätnásťročný rodák z Budapešti na majstrovstvách sveta v plaveckých športoch v kórejskom Kwangdžu dohmatol za 1:50,73... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR