OSN tvrdí, že vojna v Jemene je „skutočne vyriešiteľná“
24 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Zástupca OSN tvrdí, že bojujúce strany dosahujú „prekvapivý“ pokrok pri dosahovaní operatívnych dohôd o pláne stiahnutia jednotiek.


Vojnu v Jemene je možné zastaviť, pretože bojujúce strany uznávajú, že vojenské riešenie je po štyroch rokoch konfliktu nedosiahnuteľné a pracujú na stiahnutí vojakov z kľúčového prístavného mesta.

Veľvyslanec OSN Martin Griffiths v utorok vyhlásil, že obidve bojové strany a medzinárodné spoločenstvo podporuje mierovú dohodu OSN sprostredkovanú vo Švédsku minulý rok v decembri a dosahujú pokrok v jej dosahovaní.

„Obidve strany naďalej trvajú na tom, že to chcú vyriešiť skrz politiku, a že vojenským riešením sa nikam nedostanú. Ďalej sa zaviazali k štokholmskej dohode vo všetkých jej rôznych aspektoch,“ prehlásil Griffiths novinárom v Ženeve.

IZRAEL: Bývalý premiér Ehud Barak sa ospravedlnil za zabitia arabských protestujúcich
Bývalý izraelský premiér Ehud Barak sa ospravedlnil za smrť 13 arabských protestujúcich, ktorých v roku 2000 zabila izraelská polícia. Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


Jemen je už koncom roka 2014 v boji medzi Saudsko-emirátskou vládou a bojovníkmi Houthi v súlade s Iránom.

Konflikt sa zintenzívnil v roku 2015, keď Houthi postúpili na dočasnú základňu v meste Aden, čo podnietilo Saudskú Arábiu a jej spojencov, aby začali vojenskú kampaň proti skupine.

Minulý týždeň sa stretli bojujúce strany na neutrálnom území lode OSN v Červenom mori. Toto stretnutie prinieslo prekvapivý prielom, keď došlo ku konsenzu o technických aspektoch dohody o prímerí v cieľovom prístave Hodeidah.

Griffiths uviedol, že tieto rozhovory dosiahli väčší pokrok ako predpokladal, pričom dosiahli operačné dohody o plánoch stiahnutia vojsk v rámci štokholmskej dohody, ktorá predpokladá, že tím podporovaný OSN prevezme správu prístavu, keď sa obe armády stiahnu.

Irán zablahoželal Johnsonovi, ale varoval, že bude chrániť svoje vody
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal v utorok britskému exministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi k zvoleniu za nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý bude zrejme čoskoro aj britským premiérom. Zaríf... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR