ŠPORT: Austrália o krôčik bližšie k organizácii OH a PH v roku 2032
24 | 07 | 2019 I SITA

Austrália by v roku 2032 mohla hostiť olympijské a paralympijské hry v štáte Queensland. Lokálna vláda na čele s premiérkou Annastaciou Palaszczukovou už prisľúbila pomoc pri financovaní štúdie, koľko prostriedkov by organizácia športového podujatia celosvetového významu stála tamojších daňových poplatníkov. Palaszczuková v utorok informovala, že chce byť súčasťou pracovnej skupiny, ktorá posúdi možné športoviská, dopravnú infraštruktúru a ekonomickú únosnosť projektu.


Zatiaľ ostatný raz Austrália usporiadala olympijské hry v roku 2000. Najlepší športovci z celého sveta sa vtedy zišli v Sydney. V roku 1956 organizovalo olympiádu aj mesto Melbourne.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v júni informoval, že výberové konanie dejísk olympijských podujatí prejde radikálnou zmenou.

ŠPORT: Slovan proti kosovskému súperovi bez srbského trénera aj hráčov, mužstvo povedie Ján Kozák ml.
Futbalistov ŠK Slovan Bratislava v stredajšom úvodnom zápase 2. predkola Európskej ligy 2019/2020 proti kosovskému tému KF Feronikeli (začiatok o 18.00 h) povedie Ján Kozák ml. - tréner klubovej juniorky. Zastúpi tak Srba Vladimira Radenkoviča,... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


Chce predísť negatívnym reakciám a hnevu miestnych obyvateľov pri odvolaní kandidatúr po vysokých výdavkoch na prípravu projektov. Lokálne referendá bude po novom potrebné organizovať ešte pred oficiálnym podaním prihlášky.

Palaszczuková uviedla, že hlavným strediskom prípadnej kandidatúry by bolo mesto Brisbane a priľahlé lokality, no z podujatia musí podľa nej profitovať celý štát. V Queenslande sa v roku 2018 konali Hry Commonwealthu.

"Pravidlá sa menia a my už viac nepotrebujeme megastavby. Budem rada, ak všetci spojíme svoje sily. Chcem, aby sme v tomto smere boli všetci na jednej palube. Nepotrebujeme ľudí, ktorí budú 'ostreľovať' projekt zo všetkých strán," povedala Palaszczuková. Doplnila tiež, že rozhodnutie, či región pôjde do boja o právo hostiť OH a PH, by malo byť známe do jedného roka. Na spomenutú štúdiu z rozpočtu vyčlenila 10 miliónov austrálskych dolárov, teda približne 6,3 milióna eur.

ŠPORT: Rýchly dojazd v Nimes pre Austrálčana Ewana, Sagan na 4. mieste má už 309 bodov (Tour De France)
Austrálčan Caleb Ewan je prvý šprintér s dvomi etapovými víťazstvami na 106. ročníku Tour de France. V rýchlom závere 16. etapy so štartom aj cieľom v Nimes (177 km) na juhu Francúzska Ewan zdolal Taliana Eliu Vivianiho (Deceuninck - Quick Step) aj... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA