Austrália: Odsúdili troch sunnitov za útok v šiitskej mešite z roku 2016
24 | 07 | 2019 I TASR

Troch austrálskych sunnitských moslimov, zodpovedných za útok z roku 2016 v šiitskej mešite v Melbourne, odsúdili v stredu na viac ako desaťročné tresty odňatia slobody, informovala agentúra DPA.


Najvyšší súd v štáte Viktória odsúdil Abdullaha Chaaraniho, Ahmeda Mohammeda a Hatima Moukhaibera za účasť na teroristickom útoku. V decembri 2016 spôsobili požiar v islamistickom centre na predmestí mesta Melbourne v juhovýchodnej časti Austrálie. Porota ich uznala za vinných v máji tohto roka.

Mohammed a Chaarani boli odsúdení na 22 rokov väzenia s možným podmienečným prepustením až po 17 rokoch. Moukhaiber dostal 16-ročný trest odňatia slobody a môže byť podmienečne prepustený po 12 rokoch, informovala austrálska televízna stanica ABC.

Chaarani a Mohammed boli vlani odsúdení aj za zmarený plán na teroristický útok, ktorý mali vykonať dva týždne po incidente v mešite.

AUSTRÁLIA: Do policajného auta v Sydney vrazila dodávka plná metamfetamínu
Do policajného auta zaparkovaného pred policajnou stanicou v Sydney vrazila dodávka plná drog. Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


Sudca povedal, že ich ohavný čin bol motivovaný nenávisťou, neznášanlivosťou a zlomyseľnosťou. Podľa jeho slov to bol "útok na náboženskú slobodu", ktorý "nie je možné ospravedlniť".

Austrálska federálna polícia (AFP) v čase útoku uviedla, že išlo o "útok inšpirovaný Islamským štátom (IS)". Mešita bola podľa protiteroristickej jednotky v štáte Viktória centrom šiitského islamu a páchatelia boli prívržencami extrémistickej sunnitskej ideológie.

Mohammed a Moukhaiber počas procesu popierali akúkoľvek účasť. Chaarani priznal, že sa na útoku zúčastnil, ale uviedol, že nešlo o teroristický čin, ale súčasť protestu s cieľom podporiť sunnitský islam.

Chaarani a Mohammed sa podľa ABC v júni v "poslednej chvíli" pokúsili zriecť sa svojich radikálnych názorov.

AUSTRÁLIA: Vzbura v ústave pre mladistvých si vyžiadala niekoľko zranených
Nepokoje v ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých severne od austrálskeho Sydney si zatiaľ vyžiadali niekoľko zranených spomedzi odsúdených, ktorí utrpeli bodné zranenia, vyvrtnutý členok či zlomený nos. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | SITA