KVÓTY PRE TURISTOV? Turistické metropoly nezvládajú nápor, situácia sa vymyká z rúk
22 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Nadmiera turistov je problém, s ktorým sa stretáva celá rada európskych metropol. V niektorých sa stala situácia natoľko neúnosná, že začali prijímať opatrenia s cieľom obmedziť počet návštevníkov, ktorí prúdia ulicami.


Jedným z takýchto miest je aj Barcelona. Primátorkou je od roku 2015 Ada Colauová, pre ktorú je ochrana mesta pred prívalmi turistov prioritou.

Barcelona najprv zakázala vznik nových hotelov v centre mesta, začala regulovať prázdninové prenájmy a zaviedla novú turistickú daň. Colauová minulý týždeň navyše sľúbila, že obmedzí počet turistických lodí prichádzajúcich do Barcelony a postaví sa proti rozšíreniu letiska. Podľa nej sa Barcelona stala obeťou vlastného turistického úspechu.

HORÚČAVY: Pomoc záchranárov počas víkendu potrebovalo 118 pacientov
Záchranári cez víkend pomáhali 118 pacientom, ktorí mali problémy z tepla. Najviac pacientov ošetrili v Prešovskom kraji - 24. Najmenej, deväť, potrebovalo pomoc v Žilinskom kraji. Agentúru SITA o tom informovala Alena Krčová z Operačného strediska... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | SITA


Denník Guardian uvádza, že počet turistov, ktorí v meste zostanú aspoň jednu noc, vzrástol z 1,7 milióna v roku 1990 na súčasných viac ako tridsať miliónov. Lenže mesto nie je "nafukovacie" a zvyšujúci sa záujem turistov predstavuje veľký problém.

Úplne zásadné je nedostatok dostupného ubytovania. Obrovský boom Airbnb drastický znížil množstvo nehnuteľností na prenájom dostupných pre obyvateľov mesta.

Okrem toho je tu samozrejme negatívny dopad na životné prostredie. Minulý týždeň napríklad začalo mesto obmedzovať počet áut, ktoré majú povolenie k vjazdu do centra.

Avšak práve autá sú z hľadiska znečistenia životného prostredia tým najmenším problémom. V júni tohto roku bola Barcelona vyhlásená za Najznečistenejší prístav v celej Európe. Na vine je okrem iného aj obrovské množstvo výletných lodí, ktoré do neho každý deň priplávajú. Napríklad v roku 2017 do Barcelony priplávalo viac ako osemsto obrích výletných lodí.

Najnovšie zistenia z júla tohto roku uvádzajú, že luxusné výletné lode vypúšťajú do ovzdušia viac škodlivých oxidov síry než všetky osobné autá na európskych cestách. Podľa odborníkov v Barcelone 105 kotviacich lodí vypustí do ovzdušia 33 ton oxidov síry, zatiaľ čo 560 tisíc áut v tamojších uliciach má za rovnaké obdobie na svedomí "len" niečo málo cez šesť ton.

"Narastá pocit, že Barcelona by mohla stratiť svoju dušu. Potrebujeme nájsť rovnováhu medzi globalizáciou a zachovaním charakteru, identity a autentického života mesta. To je to, čo robí Barcelonu jedinečnú - jej stredomorská rozmanitosť. Chceme ukázať návštevníkom skutočnú Barcelonu, nie zábavný park na tému Barcelona plný McDonald a suvenírov bez skutočnej identity, "uviedla primátorka.

Izrael začína búrať palestínske domy v blízkosti separačnej steny (VIDEO)
Stovky izraelských vojsk sa presúvajú do dediny Sur Baher a demolujú desiatky palestínskych domov. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Sľúbila, že nastaví reguláciu množstva výletných lodí, ktoré dostanú povolenie zakotviť v barcelonskom prístave, a postaví sa proti rozšíreniu letiska. "Naša kapacita nie je neobmedzená," povedala Ada Colauová s tým, že tieto opatrenia by mali znížiť mieru znečistenia mestského ovzdušia, ktorá pravidelne prekračuje limity WHO pre oxidy dusíka a pevných častíc.

Navyše sa predpokladá, že by sa tým reguloval aj počet návštevníkov prúdiacich do mesta. Mimochodom v prieskume z minulého roka bol nezvládnuteľný príliv turistov označený ako druhý najväčší problém Barcelony - hneď po nedostatku dostupného bývania, ktorý však so silnejúcim turizmom úzko súvisí.

Len minulý rok priviezli výletné lode do mesta viac ako dva milióny turistov. Lenže odborníci spočítali, že z týchto návštevníkov nemá mesto ani žiadny zaujímavý ekonomický úžitok, pretože ich návšteva je príliš krátka.

S postojom primátorky prekvapivo, nesúhlasí hovorca spoločnosti Cruise Lines International Association (CLIA), ktorý pre denník Express uviedol: "Výletné lode predstavujú iba 1,2 percenta celkového znečistenia mesta a 7,6 percent zo znečistenia prístavu.

Na Slovensku pracuje už vyše 73 tisíc cudzincov, v júni ich pribudla takmer tisícka
Ku koncu prvého polroka tohto roka na Slovensku pracovalo takmer 73,1 tisíca cudzincov. Oproti máju tohto roka ide o nárast takmer o tisíc cudzincov, medziročne sa počet cudzincov pracujúcich na Slovensku zvýšil o 15,1 tisíca. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | SITA


Lode privezú do Barcelony 2,1 milióna návštevníkov z celkového počtu tridsiatich miliónov turistov, ktorí Barcelonu každý rok navštívia. Kým pasažieri na lodiach predstavujú iba osem percent z celkového počtu turistov, ich útrata v meste predstavuje dvadsať percent všetkých ziskov z turistického ruchu. "

Barcelona samozrejme nie je jediným mestom, ktoré sa s prívalom turistov stretáva a pre ktoré to predstavuje zásadný problém. Napríklad návštevníci Benátok si budú musieť od roku 2022 svoj pobyt nielen zaplatiť, ale aj dopredu rezervovať, pretože do mesta sa dostane len obmedzený počet turistov. A protesty miestnych obyvateľov proti výletným lodiam sú tu pomaly na dennom poriadku.

Proti výletným lodiam sa tento rok protestovalo tiež na Malorke, opatrenia proti tomuto typu turistiky sa chystajú aj na gréckom ostrove Santorini.

EXTRÉMNE DRAHÝ OBED: Prešovská nemocnica chce zriadiť nemocničnú kuchyňu za 1,7 mil. eur
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove chce zriadiť nemocničnú kuchyňu. Podľa oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania je celková odhadovaná hodnota zákazky vyše 1,7 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | SITA