Izrael začína búrať palestínske domy v blízkosti separačnej steny (VIDEO)
22 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Stovky izraelských vojsk sa presúvajú do dediny Sur Baher a demolujú desiatky palestínskych domov.


Stovky izraelských vojakov, sprevádzaných buldozérmi, začali aj napriek palestínskym protestom a medzinárodnej kritike búrať domy v palestínskej dedine Sur Baher.

Obyvatelia obce Wadi al-Hummus v pondelok oznámili miestnym médiám, že sa zamerali na 16 obytných budov, v ktorých sa nachádza približne 100 bytov. Izraelská armáda považuje tieto domy, za bezpečnostné riziko.

Palestínčania hovoria, že tento akt vytvorí precedens pre iné mestá pozdĺž bariéry, ktorá sa tiahne stovky kilometrov okolo cez okupovaný Západný breh.



"V skorých ranných hodinách, keď bolo ešte tma, izraelské sily sa presťahovali do domu a vyniesli z neho rodinu. Počuli sme krik, do dvoch hodín bolo 50 percent budovy zničených," prehlásil reportér z demolácie Rob Matheson.

Demolácie znamenali pre Palestínčanov veľmi nepríjemný a smutný deň.

Palestínčania obviňujú Izrael, že používajú bezpečnosť ako zámienku na ich vysťahovanie z tejto oblasti v rámci dlhodobého úsilia o rozšírenie osád. Všetky osady na okupovaných palestínskych územiach sú podľa medzinárodného práva nezákonné.

Poukazujú tiež na to, že väčšina budov vo štvrti Wadi al-Hummus má byť pod palestínskou samosprávou a civilnou kontrolou podľa dohôd z roku 1993 z Osla.

Nákup S-400 Tureckom spôsobí NATO praktické problémy
Rozhodnutie Turecka zadovážiť si ruský systém protivzdušnej obrany S-400 by mohlo ohroziť bezpečnosť amerických stíhačiek F-35. Hoci bude tento kontrakt pre Turecko aj NATO predstavovať praktické problémy, neznamená to, že Ankara bude tlačená do... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR