Existuje spôsob ako účinne zastaviť projekt Nord Stream 2, uviedol dennik The Hill
22 | 07 | 2019 I Fero Samil

Americký denník The Hill označil za nezmyselné pripravovanú americkú sankcie proti Nord Stream 2.


Ako noviny napísali, oveľa efektívnejšou metódou boja s energetickým projektom by boli masívne dodávky amerického skvapalneného zemného plynu do Európy.

Autor článku zdôraznil, že prípadné uvalenie sankcií zasiahne viac americké spoločnosti a banky, ktoré spolupracujú s európskymi partnermi Gazpromu. Publikácia uviedla, že balík reštriktívnych opatrení pripravovaných v Kongrese nebude vôbec fungovať. Hill taktiež označil možné sankcie za protekcionistické opatrenia.

USA si už brúsia zuby. Nord Stream 2 čakajú poriadne sankcie
Washington sa stavia proti výstavbe ruského plynovodu Nord Stream 2 zo všetkých síl, uviedla rakúska televízia ORF. Čítať ďalej
23 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Autor článku zároveň tvrdí, že ruské projekty údajne predstavujú hrozbu pre európsku energetickú bezpečnosť. Ako protihodnotu autor The Hill vyzýva k dodávkam amerického LNG do Európy. Podľa publikácie by to pomohlo "uvoľniť ekonomickú napätosť, v ktorom Rusko drží svojho západno európskeho kupca", a bránilo by tomu, aby využívalo svoje zdroje ako "geopolitickú zbraň".

Kongresový výbor schválil v júni návrh zákona, ktorý ukladá sankcie jednotlivcom zapojeným do realizácie projektov Nord Stream 2 a Turkish Stream. Ruské ministerstvo zahraničia na pozadí možných reštriktívnych opatrení uviedlo, že Nord Stream 2 je čisto komerčný charakter a napĺňa záujmy Európy.

Nord Stream 2 má prechádzať pod Baltským morom z ruského pobrežia do Nemecka cez územnú alebo výlučne ekonomickú zónu Fínska, Švédska a Dánska, ktoré doteraz nedalo súhlas stavať.

Európska komisia si už neškrtne. Merkelová je pri Nord Stream 2 neoblomná
Európska komisia nebude schopná zastaviť výstavbu plynovodu Nord Stream 2 aj napriek prijatiu novej smernice EÚ o plyne, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Čítať ďalej
17 | 05 | 2019 | Roman Suchý


V Európe je Nord Stream 2 podporovaný Nemeckom, Rakúskom a Nórskom. Zástancovia projektu majú záujem o spoľahlivé neprerušované dodávky plynu.

Proti nim stojí Poľsko, Lotyšsko, Litva, rovnako ako Ukrajina, ktorá nechce stratiť príjmy z tranzitu ruského plynu na kontinent.

Spojené štáty sa tiež bránia Nord Stream 2, pretože plánujú dodávať skvapalnený zemný plyn do Európy. Ak by sa im podarilo vytesniť rusko-nemecký projekt plynu, otvorila by sa im cesta. Zatiaľ však americký skvapalnený plyn nie je schopný cenou konkurovať ruskému zemnému plynu. A zdá sa, že na to zabudol aj autor materiálu v amerických novinách.

Nord Stream 2 bude meškať. Môžu za to USA?
Západné štáty oficiálne vyjadrili svoj odpor k projektu tým, že sa boja o záujmy Ukrajiny. Dôvodom môže byť to, že Spojené štáty mienia dodávať svoj kvapalný plyn do Európy, píše francúzsky denník Le Monde. Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | Roman Suchý