Blesky v Indii zabili 32 ľudí a desiatky ďalších zranili 
22 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Najmenej 32 ľudí prišlo o život v indickom štáte Uttar Pradesh a desiatky ďalších boli zranení po tom, čo boli zasiahnutí bleskom. Ide o jeden z najnebezpečnejších poveternostných javov v Indii, ktorý si každý rok vyžiada viac ako 2500 životov.


Masívne búrky si vyžiadali životy najmenej 32 ľudí v 10 mestách a okresoch v provincii Uttarpradéš na severe Indie. Minister Yogi Adityanath vyjadril sústrasť rodinám zosnulých a nariadil okresným správam, aby poskytli príbuzným odškodnenie a pomoc.


Najmenej 26 roľníkov v provincii Rajasthan, rovnako na severe Indie, utrpeli vážne zranenia po zásahu blesku. Zranení boli okamžite prevezení do neďalekej nemocnice na ošetrenie a 18 z nich už bolo prepustených, zatiaľ čo osem z nich stále ostáva v nemocničnej starostlivosti.


Tragické udalosti prichádzajú len dva dni po masívnej búrke s mohutnými bleskami, ktoré zabili deväť ľudí, vrátane ôsmich detí, v provincii Bihar na hraniciach s Nepálom. Obete boli členmi sociálne marginalizovanej komunity Musahar, tradične známych ako lovci potkanov. Musahars väčšinou žijú izolovaný životný štýl pod hranicou chudoby v Bihare.


Mohutné bleskobitie je v Indii veľmi bežné, najmä počas monzúnového obdobia, ktoré sa tiahne od júna do októbra. V skutočnosti zabíja každý rok v Indii viac ľudí ako akékoľvek iné extrémne počasie, vrátane povodní a horúčav. Nedávny prieskum zistil, že v rokoch 2001 až 2014 boli smrtiace blesky zodpovedné za 40% všetkých úmrtí spôsobených javmi, súvisiacimi s počasím. Odhaduje sa, že ročný počet úmrtí spôsobených bleskom je vyše 2500.