Cenzúra iránskych spravodajských agentúr? Twitter pozastavil 4 iránske účty
21 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Účty troch iránskych tlačových agentúr boli na Twitteri od piatku pozastavené, krátko po tom, čo oznámili zachytenie tankera pod vlajkou Spojeného kráľovstva v Hormuzskom prielive. Twitter tvrdí, že udalosti nesúvisia.


Twitter zablokoval dva účty spoločnosti Mehr Newsletter, ako aj účet Mladého novinárskeho klubu (YJC) a IRNA. Mehr a YJC sú semi-oficiálne spravodajské agentúry a IRNA je iránska oficiálna vládna agentúra.

Mehr na svojej anglickej webovej stránke v sobotu večer označil zákrok Twitteru za „nezákonný“. YJC taktiež odsúdila tento čin, pričom tvrdí, že agentúry „nemali iný účel ako zverejňovanie správ a informácií.“

Deň po pozastavení, úradník Twitteru prehlásil, že účty agentúr boli zablokované pre "koordinované a cielené obťažovanie" bahájskej náboženskej menšiny v Iráne.

Nie je jasné, čo podnietilo Twitter, aby konalo proti agentúram, pretože Irán bol obvinený z prenasledovania komunity po celé desaťročia. Bahajská viera, ktorá vznikla v Perzii v 19. storočí, učí, že existuje jeden Boh a že svetové náboženstvá sú iba štádiami duchovného vývoja ľudstva. V Iráne sú jeho stúpenci vnímaní ako heretici proti islamu.

Iránski používatelia špekulujú o načasovaní tohto pozastavenia, keďže prišiel tesne po tom, čo islamský revolučný gardový zbor zachytil britský ropný tanker s 23 námorníkmi na palube za „porušenie medzinárodných námorných pravidiel“. Teherán tvrdil, že plavidlo ignorovalo tiesňové volanie iránskou loďou.

Panama prehlásila, že stiahne registráciu tankeru odtiahnutého do Iránu
Panamská námorná autorita v sobotu oznámila, že začala proces odňatia registrácie ropného tankera MT Riah, ktorý bol odtiahnutý do Iránu potom, čo 14. júla zmizol z máp na sledovanie lodí v Hormuzskom prielive. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Marek Molnár