Tlak USA a nečinnosť EÚ necháva Irán s „veľmi málo možnosťami“
20 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Zabavenie britských ropných tankerov v Hormuzskom prielive je signálom, že sa Iránska trpezlivosť vyčerpala, v dôsledku európskej nečinnosti a tlaku USA, informovali ruské mediá.


Do mája bol Irán extrémne zdržanlivý, aj napriek americkým sankciám a frustrácii z neúspechu Európy v kompenzácii strát, ktoré spôsobili, povedal Hamed Mousavi, profesor politických vied na Teheránskej univerzite.

„Teherán bol rok nečinný, pričom dodržiaval jadrovú dohodu v nádeji, že Európa príde s nejakou dohodou, ktorá by Iránu umožnila obísť sankcie USA,“ prehlásil Mousavi.

Tým, že odmietol čakať dlhšie, Irán chce vyslať jasný signál pre Veľkú Britániu, "ale predovšetkým pre Američanom," že Teherán má "prostriedky a silu reagovať na tlak a agresiu."

Iránsky novinár a expert na Blízky východ Abbás Aslani súhlasil, že tlak zo strany USA bolo to, čo vyvolalo krízu spolu s „nečinnosťou Európy“.

USA by mohlo v Perzskom zálive predviesť svoju vojenskú silu, ale pravdepodobne sa už nebude zaplietať do vojny s Iránom, keďže sa blížia americké prezidentské voľby. Keby došlo k vojne mala by údajne dlhodobý charakter.

MIMORIADNA SPRÁVA: Irán zajal britskú loď s 23 námorníkmi
Loď v sprievode viacerých ďalších plavidiel a vrtuľníku mieri k brehom Iránu. Spoločnosti, ktorá ju vlastní, sa nedarí nadviazať spojenie s jej posádkou. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | Peter Králik/SITA