Británia radí svojim lodiam, aby sa kvôli Iránu vyhli Hormuzskému prielivu
20 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Britská vláda oznámila svojim plavidlám, aby sa vyhli úžine Hormuz po tom, čo tam iránske sily obsadili londýnsky ropný tanker.


"Poradili sme britskej lodnej doprave, aby sa zdržiavala mimo tohto územia," uviedol hovorca vlády. Rozhodnutie bolo prijaté potom, čo kabinet zvolal na mimoriadne zasadnutie v Whitehall.

Iránsky zbor islamských revolučných gárd (IRGC) zachytil ropný tanker švédskeho vlastníka Stena Impero s vlajkami Spojeného kráľovstva, ktorý podľa nich porušil námorné pravidlá pri plavbe cez Hormuzský prieliv. Podľa iránskych úradníkov tanker ignoroval „tiesňové volanie“ iránskej rybárskej lode.

Plavidlo bolo prevezené do iránskeho južného prístavného mesta Bandar Abbas. Nebola správa o zranení ani jedného člena z 23 člennej posádky. Prevádzkovateľ plavidla popiera akékoľvek previnenie.

Britská vláda prisľúbila „uváženú a silnú“ reakciu a varovala Teherán pred „vážnymi dôsledkami, ak sa situácia nevyrieši“.

Hormuzský prieliv, ktorý spája Perzský záliv s Ománskym zálivom a otvoreným oceánom, je jednou zo strategicky najdôležitejších námorných trás na svete.

MIMORIADNA SPRÁVA: Irán zajal britskú loď s 23 námorníkmi
Loď v sprievode viacerých ďalších plavidiel a vrtuľníku mieri k brehom Iránu. Spoločnosti, ktorá ju vlastní, sa nedarí nadviazať spojenie s jej posádkou. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | Peter Králik/SITA