USA a Čína diskutovali o obchodnej vojne cez telefón, údajne by mohlo nasledovať osobné stretnutie
19 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Americkí a čínski predstavitelia spolu komunikovali vo štvrtok cez telefón, pričom dve najväčšie ekonomiky sveta sa snažili ukončiť celoročnú obchodnú vojnu, minister financií USA Steven Mnuchin navrhol, aby nasledoval aj osobný rozhovor.


Spojené štáty a Čína sú od júla 2018 zapletené do tarifnej vojny, pričom obe strany majú zrejme stále ďaleko od dohody, ktorá by mala za následok prudký nárast celosvetových dodávateľských reťazcov a zvýšených finančných trhov.

„Práve teraz komunikujeme len na diaľku, ale vidíme zmysel na zorganizovaní osobného stretnutia," prehlásil Mnuchin pre agentúru Reuters.

Na otázku, či by sa komunikácia cez telefón mohla v budúcnosti zmeniť na osobné stretnutie, Mnuchin odpovedal: „Je to možné, ale nebudeme špekulovať o výsledku“.

Trump vyhlásil, že zatiaľ neplánuje uložiť nové sankcie voči Turecku
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že neuvažuje o okamžitom uvalení akýchkoľvek nových sankcií voči Turecku po tom, čo pokračovala v obchode s Ruskom. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Kancelária spoločnosti Lighthizer neskôr potvrdila, že konverzácia prebehla podľa plánu, ale neposkytla žiadne podrobnosti.

Čínske ministerstvo zahraničných oznámilo, že obe strany diskutovali o spôsoboch, ako dosiahnuť prímerie oboch krajín, ale taktiež neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti.

William Lee, hlavný ekonóm pre Milken Institute, tvrdí, že napätie sa vyostruje, pretože Čína ani Spojené štáty nie sú pripravené na kritické otázky.

„Táto vysoká úroveň neistoty obchodu spôsobuje, že výrobné podniky sú zdržanlivé pri investovaní, a taktiež to je brzda pre rast USA,“ dodal na záver.

Irán ponúka Washingtonu dozor nad ich jadrovým programom, výmenou za úľavu od sankcií
Iránsky minister zahraničných vecí vyhlásil, že ponúka Washingtonu dozor nad iránskym jadrovým programom, výmenou za zrušenie sankcií. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Marek Molnár