Irán ponúka Washingtonu dozor nad ich jadrovým programom, výmenou za úľavu od sankcií
19 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky minister zahraničných vecí vyhlásil, že ponúka Washingtonu dozor nad iránskym jadrovým programom, výmenou za zrušenie sankcií.


Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif včera v rozhovore pre novinárov v New Yorku prehlásil, že Teherán predstavil Washingtonu „zásadnú" ponuku, ktorá by súhlasila s rozsiahlymi jadrovými inšpekciami.

Konkrétne to umožňuje dozerajúcej osobe „získať omnoho komplexnejší obraz“ o jadrovom programe, zásobách, plánoch a obchode.

Je však nepravdepodobné, že by túto ponuku Trumpova administratíva srdečne prijala, keďže v súčasnosti požaduje, aby Irán urobil rad rozsiahlych ústupkov, vrátane zastavenia obohacovania uránu a podpory prokurátorov a spojencov v regióne.

Americký prezident Donald Trump opakovane uviedol, že je na Iráne, aby spravil prvý krok pre zmiernenie situácie, ako vyhlásil v máji, „v prípade, že prídu s nejakou ponukou, budeme diskutovať." Avšak hneď na to hrozil, že „také sankcie aké uvalia, ešte nevideli".

Pri absencii oficiálnej reakcie zo strany Washingtonu to potvrdili anonymní americkí predstavitelia, ktorí tvrdili agentúre Reuters, že iránsky návrh je len zámienkou na zabezpečenie úľavy od sankcií.

Trump vyhlásil, že zatiaľ neplánuje uložiť nové sankcie voči Turecku
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že neuvažuje o okamžitom uvalení akýchkoľvek nových sankcií voči Turecku po tom, čo pokračovala v obchode s Ruskom. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | Marek Molnár