Trumpa skritizovali za pochvalný tweet o zatknutí strojcu útokov v Bombaji
18 | 07 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump čelí kritike za svoje pochvalné slová, že v Pakistane po desaťročnom pátraní zatkli údajného organizátora útokov na indické mesto Bombaj z roku 2008; podozrivý militant žil totiž všetkým na očiach. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.


Pakistanské úrady zatkli v stredu Háfiza Saída, zakladateľa militantnej islamskej skupiny Laškare tajjaba (LeT), čiže Armády čistých, ktorej Spojené štáty a India pripisujú spomínané štvordňové útoky v Bombaji z roku 2008, keď bolo zabitých vyše 160 ľudí. Pakistanské orgány ho zadržali pre obvinenia z financovania terorizmu.

Spojené štáty a OSN označujú Saída za teroristu.

Trump, ktorý bude na budúci týždeň v Bielom dome hostiť na rozhovoroch pakistanského premiéra Imrána Chána, zatknutie Saída privítal. Uviedol tiež, že je to výsledok nátlaku jeho administratívy na Pakistan, aby pritvrdil akcie proti militantom."Po desaťročnom pátraní zatkli v Pakistane 'takzvaného strojcu' teroristických útokov v Bombaji. V minulých dvoch rokoch sa vyvinul veľký nátlak, aby ho našli!" napísal Trump na Twitteri.

Saída však posledné desaťročie striedavo zatvárali a prepúšťali z pakistanských väzení a dokonca rečnil na verejných zhromaždeniach.

Snemovňa reprezentantov Spojených štátov hlasovala za zablokovanie predaja zbraní Saudskej Arábii
Snemovňa reprezentantov USA v stredu zasadla v snemovni Senátu v troch uzneseniach o zákaze predaja zbraní a technológií do Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Jordánska. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Výbor americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti reagoval na Trumpove výroky tweetom, v ktorom bol zoznam ôsmich prípadov, keď pakistanské úrady od roku 2001 Saída zatkli a zasa prepustili.

"Pakistan po ňom nepátral desať rokov. Žil slobodne..." uviedol výbor v tweete. A navrhol, aby si Trump nechal pochvalu až na moment, keď pakistanské úrady Saída odsúdia.

Bývalý pakistanský veľvyslanec v USA Husajn Hakkání na Twitteri napísal, že Trump bol o Saídovom prípade zle inštruovaný.

"Nájsť ho nebol vôbec problém. Fungoval slobodne a bol jasne všetkým na očiach. Zatkli a prepustili ho už veľakrát. Prezident USA by mal okamžite prepustiť človeka, ktorý mu dal nesprávne informácie," uviedol veľvyslanec v tweete.

Európska komisia podniká ďalšie kroky na ochranu poľských sudcov pred politickou kontrolou
Európska komisia sa včera rozhodla pre ďalší krok v prebiehajúcom konaní o nesplnení povinnosti voči Poľsku, keď zaslala odôvodnené stanovisko k novému disciplinárnemu režimu pre poľských sudcov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Pakistan oznámil, že Saída zatkli, keď šiel na súd žiadať o predbežnú kauciu, teda kauciu ešte pred zatknutím.

Saíd popiera akúkoľvek účasť na útokoch a pakistanské úrady vyhlásili, že proti nemu nenašli žiadne dôkazy.

India tvrdí, že nekonanie Pakistanu proti tomuto podozrivému militantovi je jedným z dôvodov, prečo neobnovila mierové rozhovory so svojím protivníkom.

Christian Fair, odborník na južnú Áziu z Univerzity v Georgetowne, zareagoval, že Trump sa pomýlil aj v označení Saída ako "takzvaného strojcu" bombajských útokov. "Prezident ZASA ukázal, že je hlupák," dodal Fair citovaný agentúrou Reuters.

Strany ukrajinského konfliktu sa dohodli na novom prímerí v Bieloruskom Minsku
Strany zapojené do konfliktu na východe Ukrajiny sa dohodli na novom prímerí. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA