Matovič môže po voľbách ostať pred bránami parlamentu. Naposledy ho z podobnej situácie vytiahol Fico
18 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič je jedným z tých, ktorí by sa mali najviac báť toho, že po najbližších parlamentných voľbách ostane aj so svojim hnutím pred bránami Národnej rady.


V roku 2016 kandidoval Matovič na kandidátke OĽaNO zo 150. miesta. Hnutie získalo prekvapivých 11 percent, zo všetkých parlamentných strán skončilo tretie a v parlamente získalo 19 mandátov.

Problémy s poslaneckým klubom musel ale riešiť už od roku 2017, kedy mu medzi prvými odišli poslanci Oto Žarnay a Viera Dubačová. Rozklad klubu pokračoval naďalej a vyvrcholil júnovým odchodom ďalších piatich poslancov, vrátane "hviezdičky" Veroniky Remišovej. O tejto téme sme vás informovali v čase diania:

MATOVIČ REAGUJE: Je to zlomyseľnosť! O odchode poslancov sa dozvedel 10 minút pred tlačovkou (VIDEO)
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič dnes vystúpil na tlačovej konferencii spolu so Zlaticou Kušnírovou, matkou zavraždenej Martiny Kušnírovej. Tá verejne podporila Matovičovu novú platformu, ktorú nazval Odvážne. Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Dnes je v poslaneckom klube OĽaNO desať poslancov, pre Matoviča to teda nevyzerá celkom ružovo.
PRIESKUM FOCUS: Za prvou trojkou Smer, PS+Spolu a ĽSNS je 5-percentná preferenčná priepasť. Most ostal pred bránami parlamentu
Agentúra FOCUS uskutočnila v dňoch 19.6. – 25.6.2019 prieskum verejnej mienky. Čítať ďalej
27 | 06 | 2019 | Roman Suchý
, že by ho volilo len 5,1 percenta, čo sú najmenšie namerané preferencie od vzniku OĽaNO, teda od konca roka 2011.

BLAMÁŽ MATEČNEJ: Národný potravinový katalóg je prepadák. Štát do neho nalial takmer milión eur, teraz nie sú peniaze na prevádzku
Katalóg potravín od ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej museli zastaviť, píšu Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Aký je teda dôvod poklesu preferencii?

V parlamentných voľbach v roku 2016 volili Slováci OĽaNO najmä kvôli boju proti korupcii - dokazuje to vtedajší exit poll agentúry Focus pre Markízu, ktorý ukazuje, že hnutie Igora Matoviča volilo až 42 percent kvôli antikorupčnému programu. Karty vtedy zamiešalo aj široké spektrum osobností, ktoré mal na kandidátke. Boli tam konzervatívci aj liberáli - záber bol teda široký.

Má teda Matovič vôbec nejaké šance na úspech? Nič nie je nemožné, stať sa môže všeličo. Naposledy mu pomohol sám Robert Fico, v tom čase na premiérskom poste.

"Premiér v piatok (5.2.) na brífingu povedal, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie nelegálnej činnosti biele kone. Aby sa šéf OĽaNO vyhol v minulosti daňovej kontrole, previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, zničil účtovníctvo za celú históriu jej fungovania a prepral 122 miliónov korún, uviedol Fico. Vandák pracoval pre Matoviča ako živnostník, podľa premiéra nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí. Podľa premiéra Matovič dva mesiace po prevode firmy od zmluvy odstúpil. Šéf OĽaNO obvinenia predsedu vlády odmietol, označil ich za lož," píše sa v článku portálu Teraz.sk z 10.2.2016.

Vo voľbách v roku 2012 získalo OĽaNO 8,55 percenta hlasov, čo bolo tiež viac, než mu merali prieskumné agentúry pár týždňov pred voľbami. Tento zázrak sa ale už nemusí zopakovať. Nové strany, ktoré sú názorovo či hodnotovo blízke, ho pomaly vyciciavajú.

NAKA stopla vyšetrovanie esemesiek Šufliarskeho a Kočnera. Podľa polície nie je dôvod na trestné stíhanie
Prokurátor generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky musel kvôli správam s Kočnerom skončiť ako námestník. Po troch mesiacoch polícia rozhodla, že nie je dôvod na trestné stíhanie, informujú Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan