V Perzskom zálive sa pokazil ropný tanker, Irán prišiel na pomoc
17 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Iránske sily prišli na pomoc ropnému tankeru uviaznutému v Perzskom zálive, uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí. 


„Tanker mal problémy v dôsledku technickej poruchy v Perzskom zálive," prehlásila agentúra ISNA. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Seyyed Abbas Musáví ďalej vyhlásil, že iránske sily odtiahli loď do iránskych vôd a dodal, že „budú vykonané potrebné opravy“.

Zatiaľ, čo Mávavi neuviedol názov tankru, pravdepodobne ide o chýbajúce plavidlo Spojených arabských emirátov s názvom "Riah". Tento tanker minulý týždeň opustil prístav Dubaja a následne sa plavil cez Hormuzský prieliv predtým, ako sa odklonil od svojho smeru a smeroval k Iránu. Krátko pred sobotou o polnoci sa signál sledovania náhle vypol.

Vzťahy medzi Ruskom a USA sa nezlepšia, minimálne nie do roku 2020, tvrdí Lavrov
Rusko sa nevzdá pokusov o nadviazanie vzťahov s USA, avšak je len malá šanca, že sa to podarí v blízkej budúcnosti, uviedol ruský minister zahraničných vecí. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Zmiznutie tankru „Riah“ vytvorilo v médiách plno špekulácií. Hovorca lodnej spoločnosti Mouj-al-Bahar General Trading, ktorá vlastní tanker, údajne vyhlásila pre TradeWinds, že loď bola "unesená" iránskymi orgánmi.

Pozornosť sa obrátila na Teherán, najmä preto, že „Riah“ zmizol v ten istý deň, keď iránsky najvyšší vodca Ayatollah Ali Khamenei prisľúbil, že tento mesiac zareaguje na zadržanie iránskeho tankera pri pobreží Gibraltáru. K incidentu došlo aj po útoku niekoľkých medzinárodných tankerov v regióne v posledných mesiacoch, pričom západní lídri obviňujú Irán.

Úradníci Emirátov sa dištancovali od posádky plavidla. Hovorca bezpečnostnej služby prezradil miestnym médiám, že „daný tanker nie je vlastníkom ani prevádzkovateľom SAE, na palube nie je personál z Emirátov a nevydáva núdzové volanie, pričom stále sledujeme situáciu.“

Klus považuje výber von der Leyenovej za kompromis, Blaha zastáva podobný názor
Zvolenie Ursuly von der Leyenovej za predsedníčku Európskej komisie je vrcholom európskeho kompromisu, nebude to mať ľahké. Myslí si to podpredseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Martin Klus. Predseda výboru Ľuboš Blaha negatívne... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR