Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Jaguar reaguje na kritiku - všetko v poriadku, bude ešte lepšie! (3. diel)
17 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Týždenník Plus 7 Dní po reportáži a rozhovore s predsedom Tradičných odborov na svojej stránke uverejnil aj stanovisko, ktorú zaslal do redakcie Jaguar Land Rover.


"Adekvátnej reakcie, či náznaku sebareflexie sme sa, žiaľ, nedočkali. Naopak, ak by sme vychádzali len z ich tvrdení, dospeli by sme k názoru, že všetko v nitrianskej fabrike funguje výborne a bude ešte lepšie," píše týždenník.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Mizerné platy, zlé pracovné podmienky, a to nie je všetko! (1. diel)
Keď v roku 2017 začal Jaguar Land Rover s náborom zamestnancov pre svoj závod v nitrianskom priemyselnom parku, vyzeralo to tak, že platy a pracovné podmienky pôjdu výrazne hore. Opak je však pravdou, píše Plus 7 Dní. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Spoločnosť Jaguar Land Rover je zodpovedným podnikom a chceme byť dobrým slovenským zamestnávateľom. Máme skúsený manažérsky tím, ktorý sa venuje budovaniu kultúry úcty a robí náš závod v Nitre skvelým miestom na prácu," cituje Plus 7 Dní Jaguar Land Rover Corporate Affairs Manager Lisu Palmer.

"Aj keď sme stále v relatívne počiatočných fázach, pokračujeme v optimalizácii výrobných procesov a pracovného prostredia v rámci nášho zamerania sa na neustále zlepšovanie. Pravidelne komunikujeme so zamestnancami a zástupcami odborov. V reakcii na ich spätnú väzbu sme už podnikli niekoľko významných opatrení a nad ďalšími uvažujeme v blízkej budúcnosti," uviedla Palmer.

V súčasnosti majú zamestnávať približne 2200 ľudí - dve tretiny pracujú vo výrobe, ďalších zhruba päťsto potrebujú na druhú zmenu.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Jaguar Land Rover ich láka na 13. plat, produkčný bonus, príspevok za zručnosti, príspevky na životné, úrazové, dôchodkové poistenie. Nezabudli ani na ubytovanie, bezplatnú autobusovú dopravu, výber zo štyroch jedál za nízke ceny, či benefity v hodnote 300 eur.

"Ponúkame aj vernostný bonus do výšky 800 eur pre zamestnancov, ktorí u nás začali pracovať od apríla 2019 a pokračujú až do splatnosti bonusu. Kolegovia, ktorí sa k nám pridajú do konca septembra 2019, budú mať nárok na alikvótnu čiastku," cituje týždenník Lisu Palmer ďalej v článku.

Až 98 percent zamestnancov má pochádzať zo Slovenska. Zvyšné dve percentá sú z Maďarska, Nemecka, Poľska, Ruska, Španielska, Turecka, Ukrajiny a Veľkej Británie. Zamestnancov zo zahraničia tam tiež učia slovenčinu a angličtinu, taktiež spolupracujú s príslušnými orgánmi, aby im "zabezpečili čo najlepšie sociálne začlenenie".

Od 1. júna Jauar Land Rover zvýšil základnú hrubú mzdu pre všetky nové a existujúce vstupné pozície výrobných pracovníkov na "závratných" 792 eur. "Celkovým priemerom "robotníckych" pozícií je 997 eur brutto. Toto číslo zahŕňa základnú mzdu, mesačný výrobný bonus do 15 percent, 13. plat a dopravu," reagovala Lisa Palmer.

ŠOK: Automobilka Volkswagen musela prepustiť tritisíc svojich zamestnancov. Slovensko čelí zásadnému problému
Automobilka Volkswagen musela prepustiť tritisíc svojich zamestnancov z továrne v Bratislave. Momentálny minister hospodárstva tento krok označil ako varovnú kontrolku, pretože automobilový priemysel tu zamestnáva až 300 tisíc ľudí. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Tvrdí tiež, že najvyššia úroveň odmeňovania v rámci troch výrobných stupňov a na najvyššej úrovni zručnosti je 1885 eur v hrubom, teda keď sa spriemeruje mzda za celý rok a zarátajú sa aj koncoročné odmeny a všetky príplatky.

"Lisa Palmer tvrdí, že spoločnosť reaguje aj na výhrady zamestnancov. Zmenili pravidlá pre výpočet výrobného bonusu, zdvojnásobili počet uzamykateľných skriniek, v zime robotníkom bezplatne poskytujú mikiny, pred Vianocami im dávajú vitamínové balíčky, počas horúcich letných dní zase iontové nápoje a na zníženie teploty optimalizujú prietok vzduchu vo výrobných halách," uvádza sa ďalej v článku.

Táto "optimalizácia" sa dá realizovať dvoma spôsobmi - klimatizáciou, alebo vetraním. Ako sme už uviedli v predošlom článku, predseda Tradičných odborov František Gajdoš pre Plus 7 Dní prezradil, že klímu zapli až po tom, keď sa to začalo odrážať na kvalite.

Lisa Palmer priznala, že sa môžu vyskytujú prípady, keď zamestnanci musia odpracovať nadčasy, aby spoločnosť splnila požiadavky. Nezabudla však zdôrazniť, že ľudia sú o tom vopred informovaní a dodržiavajú zákonník práce spolu s dohodou s odborármi.

Peter Tóth vypovedal, že špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vynášal informácie Norbertovi Bödörovi.
17 | 07 | 2019 | Peter Králik


Podľa nej poskytuje Jaguar Land Rover mnoho vzdelávacích príležitostí či školiacu akadémiu. Taktiež ponúkajú možnosti kariérneho rozvoja na Slovensku či v zahraničí.

"Sme naozaj hrdí na to, že Profesia uznala Jaguar Land Rover ako jedného z troch najlepších zamestnávateľov v krajine v roku 2018," cituje týždenník ku koncu článku Lisu Palmer.

"To je však, prinajmenšom, zavádzajúce tvrdenie. Správny názov ankety pracovného portálu totiž neznel "Najlepší", ale "Najatraktívnejší zamestnávateľ" a JLR sa umiestnila na treťom mieste v rámci jednej z desiatich kategórií. Navyše hlasovanie prebiehalo v období, keď výroba bežala len tri mesiace. Keďže sa do neho zapája široká verejnosť, ktorá vôbec nemusí mať spojitosť s konkrétnou firmou, výsledok môže znamenať skôr kvalitný marketing, než zhodnotenie reálnych podmienok v danej spoločnosti," uzatvára týždenník Plus 7 Dní.

Na firmu "Grófky z východu" sa valia státisícové exekúcie, ťažkú hlavu si z toho ale nerobí. Medziročne sa zbavila majetku za 170-tisíc eur
Na spoločnosť Agro Porúbka, ktorá poberala neoprávnené dotácie od štátu, si už brúsia zuby exekútori, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan