USA nebudú predávať stíhacie lietadlá F-35 do Turecka po ruskom nákupe raketovej obrany, vyhlásil Trump
17 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Prezident Donald Trump vyhlásil, že Washington nepredá Turecku budúcu generáciu prúdových stíhacích lietadiel F-35 po tom, čo Turecko prevzalo ruský systém protivzdušnej obrany S-400, pričom Turecko je partnerom programu F-35.


„Situácia s Tureckom je veľmi zložitá a náročná. Sme v kontakte s tureckými predstaviteľmi,“ ozrejmil Trump. Americkí predstavitelia sa už dlho vyhrážali vylúčeniu Turecka z programu F-35 a tvrdili, že používanie lietadiel pri systéme S-400 umožní Moskve odhaliť ich tajomstvá.

Potom ako Trump vyhlásil, jeho kandidát na ministra obrany, Mark Esper, zopakoval tvrdenie prezidenta počas jeho prejavu v Senáte. „Turecko môže mať buď S-400 alebo ... F-35. Nemôžete mať oboje," potvrdil Esper.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na svojom prejave v Ankare privítal príchod svojich novo získaných systémov S-400 z Ruska. Erdogan sľúbil, že pôjde „oveľa ďalej“ a v budúcnosti „budú spoločne produkovať S-400 s Ruskom“.

MIMORIADNA SPRÁVA: Zadržaní ukrajinskí neonacisti údajne plánovali atentát na Salviniho. S raketou!
Skupina proukrajinských neonacistov, ktorú včera zadržala talianska polícia s arzenálom zbraní vrátane rakety Matra, chcela zavraždiť ministra vnútra Mattea Salviniho. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Erdogan v rozhovore pre novinárov v nedeľu prezradil, že bol nútený kúpiť ruský raketový systém. Keďže počas funkčného obdobia Obamovej administratívy Ankara rokovala s Washingtonom s cieľom nakúpiť americké rakety Patriot, avšak Washington svoju ponuku stiahol, keď zistil, že Erdoganova vláda trvala na tom, že tento raketový obchod zahŕňa aj transfer technológií.

Trump vyjadril nesympatie k pozícii Erdogana v utorok. "Nie je to naozaj fér. Všetko čo bolo dohodnuté, tak sa aj plní. Uvidíme, čo sa stane, ale nie je to fér.“

Nákup systému S-400 tiež otvára cestu sankcionovať Turecko podľa zákona CAATSA. Ide o zákon z roku 2017, ktorý možno použiť na potrestanie spojencov Ameriky za „transakcie“ s ruským obranným priemyslom.

Avšak, žiadne sankcie ešte neboli oznámené, vyhlásil Bloomberg, USA bude čakať až do pondelka, kedy bude výročie neúspešného prevratu 2016 proti Erdoganovi.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Jaguar reaguje na kritiku - všetko v poriadku, bude ešte lepšie! (3. diel)
Týždenník Plus 7 Dní po reportáži a rozhovore s predsedom Tradičných odborov na svojej stránke uverejnil aj stanovisko, ktorú zaslal do redakcie Jaguar Land Rover. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan