Plánujú USA a Južná Kórea obsadiť KĽDR? Má sa čoho Pchjongjang báť?
17 | 07 | 2019 I František Németh

Severná Kórea poslala výstrahu pre USA a Južnú Kóreu, že by mohla obnoviť testy jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu, pokiaľ uskutočnia v auguste plánované spoločné vojenské cvičenie. V ohrození sú podľa Pchjongjangu tiež americko-severokórejské rozhovory o odstránení atómových zbraní z Kórejského polostrova. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.


Americkému prezidentovi Donaldovy Trumpovy sa podarilo po rokoch oživiť koncom júna tohoto roku diplomatické styky medzi KĽDR a USA, keď sa nečakane stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Pchanmundžome v demilitarizovanom pásme na hraniciach Severnej a Južnej Kórei. Podľa Trumpa sa obaja štátnici pritom dohovorili na obnovení rozhovorov po tom, čo ich februárový summit v Hanoji skončil predčasne a bez dohody.

Dnes Trump počas zasadnutia svojho kabinetu podľa Reuters vyhlásil, že jeho vláda dosiahla vo vzťahoch so Severnou Kóreou významný pokrok. Dodal, že základom rokovania s Pchjongjangom nie je čas a, že sa necíti byť pod tlakom, aby rýchlo uzavrel s KĽDR dohodu o likvidácii jadrových zbraní.

Hovorca severokórejského ministerstva zahraničia, ale Trumpom ohlásené obnovenie dialógu medzi Washingtonom a Pchjongjangom dnes spochybnil. Podľa neho sú vzájomné rokovania ohrozené, pretože Spojené štáty sa chystajú porušiť sľub zrušenia spoločného vojenského cvičenia s Južnou Kóreou, ktoré KĽDR považuje a označuje za nácvik invázie na Pchjongjang.

Trump na prvom summite s Kimom minulý rok v Singapure sľúbil Pchjongjangu bezpečnostné záruky a pozastavenie veľkého spoločného vojenského cvičenia s Južnou Kóreou. Kim vtedy uviedol, že KĽDR bude nápomocná pri "úplnom odstránení jadrových zbraní z Kórejského polostrova". Washington a Soul odvtedy organizujú iba spoločné vojenské cvičenia menšieho rozsahu.

ŠKANDÁL: V Belgicku sú jadrové zbrane!
16 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


"Zatiaľ čo sa pripravujú pracovné rozhovory medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi dohodnuté na summite v Pchanmundžome, USA sa chcú zúčastniť vojenského cvičenia s Južnou Kóreou. Ak sa to stane, zasiahne to naše spoločné pracovné rozhovory," uviedol hovorca severokórejskej diplomacie vo vyhlásení. "Je zrejmé, že manévre sú nácvikom na vojnu s cieľom obsadiť našu republiku pri nečakanom útoku," podotkol hovorca.

Trump podľa neho na schôdzke s Kimom minulý mesiac tvrdil, že manévre s Južnou Kóreou budú naďalej pozastavené. "USA neplní svoje vlastné sľuby, a naše odhodlanie držať sa dohody tak slabne," dodal.

V roku 2017 sa rozsiahleho augustového spoločného vojenského cvičenia zúčastnilo 17.500 amerických vojakov a cez 50.000 juhokórejských. Súčasťou manévrov bol nielen nácvik bojových operácií, ale aj počítačové vojnové simulácie. V roku 2018 sa tieto manévre nekonali.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa začiatkom minulého roka rozhodol vydať na cestu diplomacie a KĽDR odvtedy nevykonala žiadne jadrové skúšky ani skúšky medzikontinentálnych rakiet. V máji však testovala nové rakety krátkeho doletu.

Severokórejské médiá označili stretnutie Kima a Trumpa za historické
01 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR