Oprava Notre-Dame sa komplikuje? Francúzski poslanci schválili sporný zákon
17 | 07 | 2019 I František Németh

Dolná komora francúzskeho parlamentu dnes definitívne schválila návrh zákona o rekonštrukcii parížskej katedrály Notre-Dame, ktorú v apríli poškodil požiar. Zákon rieši otázku správy finančných darov na obnovu chrámu a koordináciu opráv, no opozícia aj odborníci ho kritizovali ako uponáhľaný. Norma podľa nich obsahuje príliš veľa výnimiek z urbanistických, ekologických a pamiatkarských pravidiel, alebo predpisov o verejnom obstarávaní, informuje otom singapúrsky Channelnewsasia.


Katedrála vzplanula 15. apríla a prišla o svoj krov a štíhlu vežu z 19. storočia, zatiaľ čo oheň poškodil aj časť klenby a strešnej krytiny. Prezident Emmanuel Macrona potom uviedol, že by si želal, aby bola preslávená gotická pamiatka obnovená do piatich rokov.

To ale mnohí experti považujú za nemožné. Kritici tvrdia, že zámer šéfa Elyzejského paláca je motivovaný predovšetkým snahou opraviť katedrálu do olympijských hier v Paríži v roku 2024.

NOTRE-DAME: Možnými príčinami požiaru sú cigareta či porucha elektriny
Nie sú žiadne náznaky, že ničivý požiar parížskej katedrály Notre-Dame bol v apríli založený úmyselne. Medzi pravdepodobnými príčinami požiaru sú zle zahasená cigareta či elektrická porucha. V stredu to oznámila parížska prokuratúra, ktorú citovala... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | TASR


Francúzsky minister kultúry Franck Riester však v máji počas rokovania v Senáte uisťoval, že osobitný právny rámec je potrebný, pretože situácia je bezprecedentná. "Stavba, ktorá nás čaká, je výnimočná, ambiciózna a jedinečná," povedal vtedy Riester.

Jedinci, firmy alebo rôzne komunity a nadácie prisľúbili na opravy už 850 miliónov eur. "Zhruba desatina z tejto sumy už dorazila," uviedol Riester podľa serveru 20minutes.fr. Nový zákon okrem iného súvisí s tým, že daň z darov do 1000 eur bude nižšia o 75 percent.

O kontroverznom návrhu zákona, s ktorým prišla vláda už niekoľko dní po požiari, jednal pred dnešným hlasovaním v Národnom zhromaždení spoločný výbor senátorov a poslancov. Cieľom rozhovorov bolo nájsť kompromis, no schválený návrh sa ale podľa tlače nakoniec príliš nelíši od pôvodného textu.

Z Notre-Dame začnú odstraňovať lešenie, bude to ale trvať mesiace
Z parížskej katedrály Notre-Dame poškodenej požiarom začnú v najbližších týždňoch odstraňovať lešenie, ktoré zostalo nad krížením lodí, kde stála dnes už zničená štíhla veža. Očakáva sa, že rozloženie konštrukcie potrvá štyri mesiace, uviedol pre... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR