Čakajú Česko veľké problémy kvôli Von der Leyenovej?
17 | 07 | 2019 I František Németh

Európsku komisiu novo povedie doterajšia nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen. Zvolena bola tesnou väčšinou hlasov, volilo ju 383 poslancov europarlamentu napísali české eurozprávy.


Von der Leyenová podporili europoslanci STAN, TOP 09 a KDU-ČSL, ktoré patria do Európskej ľudovej strany (EPP), aj zástupcovia hnutia ÁNO premiéra Andreja Babiša, ktorí patria do liberálnej frakcie Obnova Európy. Naopak europoslanci za ODS, ktorí sú súčasti konzervatívne frakcie ECR, jej hlas nedali. Navyše teraz varujú, že Česko čakajú problémy.

"Ursula von der Leyenová bola zvolená za predsedníčku Európskej komisie. Jej mandát bude veľmi slabý, dostala len o 9 hlasov viac, ako bolo na zvolenie treba. Svoj hlas som jej nakoniec nedal. Keď sa bola minulý týždeň predstaviť v našom klube, hovorila celkom rozumne, aj keď málo konkrétne. Potom ale predviedla neuveriteľný ústup pred tlakom Macronovych a ľavicových progresivistov a zelených ideológov, ktorí majú v EP väčšinu. Timmermans v sukni, písal som dnes na Twitter, "vysvetlil svoje rozhodnutie europoslanec Alexander Vondra.

Nepáči sa mu ani, aký program chce nová šéfka eurokomisie presadzovať. "Písomne ​​sľúbila ďalšie dane, minimálnu mzdu, obmedzovanie voľného obchodu, povinné rodové a azylové kvóty a ďalšie opatrenia obmedzujúce slobodu. Sľúbila absolútne nerealistické ciele pri boji s klimatickými zmenami, ktoré len predražia život chudobným ľuďom, bez toho, aby garantovala akýkoľvek výsledok. Gratuláciu, ktorú dostala od líderky Zelených po svojom zvolení, je emblematickým snímkou ​​dnešného večera v Štrasburgu. Zelení pani Ursulu dotlačili k tomu, aby pristúpila na 95 percent ich programu, potom hlasovali proti nej, aby mohli útočiť, že neplní zvyšných 5 percent, a nakoniec sa z jej zvolenia radovali, pretože im hrá do noty. Vitajte v EÚ 2019, "dodal Vondra.

Von der Leyenová sa poďakovala poslancom EP za dôveru
Nadchádzajúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa v utorok po svojom zvolení do tejto funkcie poďakovala poslancom Európskeho parlamentu za dôveru, ktorú do nej vložili. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR


Kritický je aj jeho kolega Jan Zahradil. "Aby sa to nezabudlo: ÁNO + TOP 09 + STAN + KDU-ČSL. Nová "koalícia pre Európu". Hlasy ich 11 českých europoslancov pomohli Ursule von der Leyen do kresla predsedníčky Európskej komisie, najtesnejšou možnou väcšinou v histórii (o 9 hlasov). Tým prevzali spoluzodpovednosť za jej program aj za všetko, čo z jej Komisie v nasledujúcich piatich rokoch vypadne. Spomeňte si na to, až bude Babiš zase hájiť "národné záujmy" proti EÚ alebo pán Zdechovský kritizovať nejakú európsku legislatívu, "rypol si europoslanec.

Pred problémami varuje aj ich stranícky kolega Jan Skopeček. "Zvolenie von der Leyenovej do čela EK je pre ČR desivá správa. Jej predstavy boja proti klimatickým zmenám sú ohrozením našej prosperity a pracovných miest v priemysle. Chce zmenšiť vplyv malých štátov, chce celoeurópske dane a minimálnu mzdu. A hlavne viac a viac integrácie. Hrôza! "Zdesil sa na sociálnych sieťach.

Merkelová blahoželala von der Leyenovej k zvoleniu za predsedníčku EK
Nemecká kancelárka Angela Merkelová zablahoželala v utorok svojej odchádzajúcej ministerke obrany Ursule von der Leyenovej k zvoleniu za predsedníčku Európskej komisie (EK). Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR