Koaličná kríza v Česku pokračuje. Vystrieda sociálnych demokratov v Babišovej vláde nakoniec Okamura?
16 | 07 | 2019 I Peter Bachan

V susednom Česku zúri koaličná kríza už pár týždňov, riešenie je zatiaľ v nedohľadne.


V pondelok malo predsedníctvo koaličnej ČSSD rozhodnúť o tom, či strana vystúpi z vlády premiéra a predsedu strany ANO Andreja Babiša. Aspoň tak to v piatok teda tvrdil predseda českých sociálnych demokratov Jan Hamáček po stretnutí s českým prezidentom Milošom Zemanom, ktorý tiež bol v minulosti šéfom sociálnej demokracie u našich susedov.

Rokovanie predsedníctva ale neprinieslo nič nové, konflikt kvôli výmene ministra rezortu kultúry stále nie je ukončený. Najnovšie má Hamáček, nikto iný, mandát od strany na vedenie ďalších rokovaní, a v prípade rozhodnutia, že má strana odísť z vlády, majú mu ministri dodať ich demisie.

Hnutie SPD nie je extrémistické, ale radikálne, vyhlásil Zeman
Prezident Miloš Zeman vo videu delegátom konferencie strany SPD Tomia Okamuru uviedol, že hnutie nepokladá za extrémistické, ale za radikálne. Vytkol im odpor k zahraničným misiám českej armády, informujú české médiá. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | František Németh


Zeman dal ešte v piatok sľúb, že do konca júla konečne odvolá terajšieho šéfa ministerstva kultúry Antonína Staněka. Ten podal demisiu ešte v máji.

Stále má však výhrady proti návrhu ČSSD, ktoré navrhlo na tento post podpredsedu strany Michala Šmardu.

„Z môjho pohľadu je to tak, že sociálna demokracia vo vláde skončí, alebo si sociálna demokracia bude môcť rozhodovať, kto za ňu bude ministrom,“ vyhlásil šéf sociálnych demokratov Hamáček po tom, ako sa stretol so Zemanom.

Hamáček cez víkend kritizoval smerom do vlastných radov. „Odkedy sme vo vláde, existuje skupina vo vnútri strany, ktorá sa nezmierila s výsledkom referenda,“ prezradil v rozhovore pre novinky.cz.

Na mysli mal minuloročné hlasovanie členov strany o tom, či má strana ísť do vlády, ktorú povedie trestne stíhaný premiér.

„Prirovnal by som to k situácii, keď stojíme na rebríku, oberáme strom, darí sa nám zbierať plody a tá skupina stojí pod stromom, trasie rebríkom a hovorí, aby sme padli,“ povedal Hamáček.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Rozhovor s predsedom odborov - často tu preplácajú len polovicu nadčasov! (2. diel)
Týždenník Plus 7 Dní popri reportáži priniesol aj rozhovor s predsedom Tradičných odborov JLR Františkom Gajdošom. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Bachan


V prípade odchodu ČSSD z vlády má Babiš k dispozícii ešte jedného "hráča" - Tomia Okamuru a jeho SPD. O podporu komunistov nemusí mať strach, tí vládu podporujú aj naďalej.

„Ponúkame podporu vláde odborníkov zostavenú víťazom volieb,“ vyhlásil Okamura na tlačovke po straníckej konferencii.

Ten kladie dôraz na to, aby z vlády odišli sociálni demokrati. Ak by táto situácia nastala, SPD plánuje ako prvé poradu so Zemanom, keďže práve on v prípade pádu vlády menuje nového premiéra.

Zeman im cez víkend vyjadril slová podpory, keď pozdravil členov strany cez videonahrávku. „Hnutie nepokladám za extrémistické, ale za radikálne,“ povedal. Podľa neho radikalizmus znamená "návrat ku koreňom".

Jana Teleki: Krátke dejiny justičnej mafie na Slovensku - II. časť (Keď prachy nesmrdia)
15 | 07 | 2019 | Jana Teleki


S podporou Okamuru však mali problémy Niektorí poslanci vládnej strany ANO ale s touto možnosťou nesúhlasia - svoj názor vyjadrili už tesne po voľbách v roku 2017, kedy sa o tejto možnosti hovorilo oveľa intenzívnejšie.

Vadia im dva problémové body hnutia SPD - referendum o vystúpení z Európskej únie a kritika českých vojenských misii v zahraničí. Babiš zatiaľ s touto myšlienkou tiež nejak extra nekoketuje, dôvodom je poškodenie reputácie v zahraničí. Nedá sa teda vylúčiť, že by radšej zvolil predčasné voľby, no stále má za prioritu udržanie aktuálnej koalície.

Eduard Chmelár: V hysterickom boji dvoch blokov potrebujeme tretiu silu, ktorá bude tvoriť Slovensko
Groteskné správanie, ktoré predvádza liberálna časť opozície, som už raz zažil. Veľmi mi pripomenulo atmosféru, aká vládla v deväťdesiatych rokoch medzi politickým dorastom a v ktorej som sa nikdy necítil dobre. Bola to doba, v ktorej mládežníci zo... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Eduard Chmelár