V Kongu potvrdili nový prípad eboly v ďalšom väčšom meste
15 | 07 | 2019 I TASR

Na východe Konžskej demokratickej republike (KDR) zaznamenali nový prípad eboly v doteraz najväčšom meste, odkedy tam vlani v auguste vypukla epidémia tohto nákazlivého ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.


Nový prípad eboly potvrdili v meste Goma, kde žijú viac ako dva milióny ľudí a nachádza sa pri hranici s Rwandou.

Pacientom je pastor, ktorý pricestoval v nedeľu z Butemba, jedného z hlavných miest v provincii Severné Kivu, kde ebola prepukla. Spolu s ním v autobuse cestovalo okrem vodiča aj 18 ďalších ľudí.
Ministerstvo potvrdilo mužov pozitívny test na ebolu. "Vzhľadom na to, že pacient bol rýchlo identifikovaný, rovnako ako aj cestujúci v autobuse z Butemba, v meste Goma je riziko šírenia choroby nízke," dodalo ministerstvo.

TRAGÉDIA: Pri dopravnej nehode v Beckove zahynul motorkár z okresu Trenčín
Dopravná nehoda, ku ktorej došlo v nedeľu (14. 7.) na ceste II/507 v miestnej časti Beckova Červená hora v okrese Nové Mesto nad Váhom si vyžiadala život 32-ročného muža z okresu Trenčín. Okolnosti nehody motorkára polícia vyšetruje, informoval v... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


Epidémia eboly na východe Konžskej demokratickej republiky si za 11 mesiacov podľa údajov ministerstva zdravotníctva vyžiadala 1655 mŕtvych, pričom 694 pacientov zdravotníci vyliečili a dovedna zaočkovali 160.239 ľudí.

Ebola patrí k najnebezpečnejším infekčným ochoreniam na svete. Spôsobuje hnačky a horúčky spojené s krvácaním do tráviaceho traktu. V 50-90 percentách prípadov sa končí smrťou. Z človeka na človeka sa prenáša až vtedy, keď prepukne.