Nový seriál o cároch je Rusom na smiech. To rovno môžu spraviť ruské Hry o tróny, píšu britské médiá
14 | 07 | 2019 I František Németh

Na rozdiel od seriálu Černobyl, ktorý ruskí diváci z veľkej časti oceňujú, nový zahraničný seriál "Poslední cári" vyvoláva presne opačné pocity a smeje sa mu celé Rusko, napísala novinárka Viv Groskopová v denníku The Guardian.


Napriek krásnym kostýmom a slušnému hereckému výkonu vyvoláva tento seriál dojem, že financovatelia tohto seriálu chceli svetu ukázať, že ľudia na Západe sú "úplní idioti".

"Tvorcovia tohto seriálu, nevedia čo činia," charakterizuje Groskopová nový seriál Poslední cári, ktorý je venovaný ruskému cárovi Mikulášovi II.

Autorka článku zo začiatku nemala prehnané očakávania a ani sa na neho nepozerala. Namiesto toho bola Groskopová priamo v Moskve, kde si vypočula pár diskusii k tomuto seriálu, no tie neboli zrovna kladné. Rozhodla sa teda s novým zobrazením Romanovcov zoznámiť bližšie. "Radšej som to nemala robiť," povzdychla si novinárka.

Zelenský má v pláne lustrovať vysoko postavených úradníkov. Porošenko by mal byť na pozore!
Ukrajinský prezident Vladimír Zelenský navrhol rozšíriť zákon o lustrácii a uplatniť ho na vyššie postavených úradníkov, ktorí zastávali svoje funkcie od februára 2014 do mája 2019, informuje strana.ua. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | František Németh


V Rusku sú ohlasy na tento seriál veľmi zlé. Výsledok je úplne opačný ako pri iných zahraničných televíznych seriáloch o ruských udalostiach, dôkazom je seriál "Černobyľ" vyrobený spoločnosťou HBO.

Mnoho ruských divákov víziu seriálu o jadrovej katastrofe veľmi ocenilo, dokonca si všimlo, akú pozornosť tvorcovia venovali detailom.

Avšak, seriál Poslední cári sa nedá so seriálom Černobyľ ani porovnať.

Vodka je napísaná v azbuke s chybami, na Červenom námestí je postavené mauzóleum Vladimíra Lenina, ktoré ale bolo vybudované až v roku 1924. Seriál potom vyzerá ako nejaký mix dramatických rekonštrukcií podobných umeleckému seriálu, ktorý je popri tom sprevádzaný komentármi. "Je to nejaký mentálny experiment pre ľudí s pamäťou, ako akváriová rybička," ironicky poznamenala autorka.

"Kto je cieľovou skupinou tohto snímku? Ľudia, ktorí nikdy nepočuli o Rasputinovi? Ktorí nikdy nepočuli o Rusku? Ak by ste to chceli takto prezentovať, urobili by ste ruskú adaptáciu na "Hry o tróny"," uviedla Groskopová.

Chudoba už trápi aj milionárov. Pripravujú sa na krízu
Nedávno zverejnený report konzultačnej spoločnosti Capgemini ukázal, že množstvo milionárov po celom svete za minulý rok pokleslo. Stalo sa tak prvý krát za posledných osem rokov. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Autorka článku ale pripustila, že herci hrajú veľmi slušne, seriál bol kvalitne natočený a kostýmy sú na vysokej úrovni. Všetky tieto pozitíva ale idú bokom, keď sa do dejín seriálového rozprávania vtlačí moderný historik a snaží sa vysvetľovať, čo sa deje.

"V ére falošných správ, konšpiračných teórií a ľudí, ktorí sa snažia prejaviť nesúhlas medzi svetovými mocnosťami, by bolo možné urobiť logický záver, že seriál Poslední cári bol financovaný tými, ktorí chcú ukázať, že sme tu, na Západe, úplní idioti," dodala na záver Groskopová.

VZBURA V SMERE POKRAČUJE: Východ neutíchol, straníci stále žiadajú odchod Fica a Kaliňáka
Na prvý pohľad sa situácia v Smere zdá byť pokojná, ale kritika členov, hlavne z východného Slovenska, stále neutícha. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Peter Bachan