Komunita LGBT žiada demisiu izraelského ministra-rabína. Dôvodom je podpora konverznej terapie homosexuálov
14 | 07 | 2019 I TASR

Novovymenovaný minister školstva v izraelskej vláde je terčom ostrej kritiky za svoje vyjadrenie ohľadom konverznej terapie homosexuálov.


Komunita LGBT organizuje v nedeľu večer v Tel Avive zhromaždenie, na ktorom bude žiadať demisiu izraelského ministra školstva Rafiho Pereca. Informovala o tom agentúra DPA.

Perec, ktorý pôsobí aj ako rabín, vyvolal v Izraeli polemiku, keď v rozhovore pre izraelskú televíziu vyslovil podporu konverznej terapii zameranej na modifikáciu sexuálnej orientácie homosexuálov a bisexuálov.

"Myslím, že sexuálnu orientáciu ľudí (z komunity) LGBT je možné meniť," uviedol Perec a dodal, že aj on sám túto terapiu poskytoval.  Spresnil súčasne, že by nebolo vhodné túto terapiu vnucovať. Zdôraznil tiež, že žiadne dieťa, bez ohľadu na svoju pohlavnú orientáciu, by nemalo byť vylúčené zo vzdelávacieho systému.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a viacerí poslanci jeho strany Likud odsúdili ústretovosť ministra školstva ku konverznej terapii a zdôraznili, že Perec nehovoril v mene vlády.

Poliaci našli salmonelózu v mäse z Česka. Reagovali takmer okamžite!
Poliaci vracajú úder. V kuracom mäse, ktorí je pôvodom z Česka a bolo dovezené do Poľska, sa objavila salmonela, upozornil poľský web Cenyrolnizce.pl. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Ján Prokop


V podobnom duchu sa vyjadrili aj zástupcovia ďalších politických strán v Izraeli. Perecove homofóbne výroky vyvolali pobúrenie vo viacerých organizáciách spätých s komunitou LGBT, ktoré upriamili pozornosť na to, že "človek s takýmito názormi je zodpovedný za vzdelávací systém".

Ministrove výroky odmietli aj viaceré lekárske združenia v Izraeli, ktoré poukázali na to, že podobné kontroverzné terapie ohrozujú život pacienta.

"Žiadna terapia nemôže zmeniť pohlavnú orientáciu. Konverzné terapie sú nielen zbytočné, ale môžu viesť až k samovražde. Minister školstva ohrozuje životy mnohých ľudí," uvádza sa v jednej z výziev lekárov.

V New Yorku došlo k enormnému výpadku elektriny (VIDEO)
Rozsiahly výpadok elektriny postihol v sobotu večer centrálnu časť newyorského Manhattanu plnú turistov práve v čase, keď sa mali začať divadelné predstavenia na Broadwayi či večerné premietania v kinách. Veľké elektronické obrazovky na námestí... Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Marek Molnár / TASR