Lepšie chránené platobné karty prispievajú k poklesu škôd
14 | 07 | 2019 I TASR

Počet pokusov kriminálnych živlov získať peniaze z bankomatov sa v Nemecku znižuje. V prvom polroku tohto roku sa ich zaznamenalo 170. Vlani ich bolo v rovnakom období 282. Pokusy o útoky na niektoré bankomaty sa zopakovali aj niekoľkokrát.


Úrad Euro Kartensysteme uviedol, že kým vlani došlo za prvý polrok ku škode 754.000 eur, tento rok bola škoda 592.000 eur. Je to najnižšia suma za posledné roky.

Na porovnanie, vlani za celý rok bolo 449 pokusov o vylúpenie bankomatov (skimming) a v roku 2017 ich úrad zaregistroval 499.

Najviac pokusov o nelegálne získanie peňazí z bankomatov sa za prvý polrok odohralo v Berlíne (106), potom s odstupom nasleduje spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko (31 prípadov) a Bavorsko (25 prípadov). V Hesensku ich bolo 5 a v Porýní-Falcku iba tri.

Pod kolesami traktora v Nemecku zahynuli dve deti z Rakúska
14 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Experti sa domnievajú, že prípadov získavania dôležitých dát, akým je PIN, je v Berlíne najviac preto, lebo sa v ňom pohybuje po uliciach veľa zahraničných turistov z krajín, ktorých platobné karty sa dajú ešte pomerne ľahko kopírovať. Ešte sú totiž chránené len magnetickým pásikom. Takých prípadov je najviac pri turistoch zo Spojených štátov.

Celkový pokles zneužívania bankových kariet vysvetľujú experti Euro Kartensystemu tým, že sa teraz využíva dokonalejšia bezpečnostná technika. V Nemecku a vo viacerých krajinách sa už nedajú robiť kópie originálnych kariet. Technika EMV sa využíva čoraz viac. Platobné karty s týmto systémom sú vybavené "minicomputerom". Pri každom použití sa zisťuje ich pravosť, a to tak pri bankomate, ako aj v obchode pri platení.

V Nemecku je 58.000 bankomatov, 840.000 platobných terminálov v obchodoch a okolo 100.000 GiroCard opatrených EMV mikročipom. Preto sa počet prípadov zneužívania kariet stále znižuje.

NEHODA: Mužovi vbehol do cesty jeleň, nemal už šancu zabrzdiť (FOTO)
"Stret so zverou môže mať niekedy fatálne následky. Takto to vyzerá, keď Vám do cesty vbehne jeleň," píše Polícia SR - Košický kraj na Facebooku. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Roman Suchý