Líbya zadžala čln s 53 africkými migrantmi
13 | 07 | 2019 I TASR
Líbyjská pobrežná stráž zadržala v sobotu gumený čln, na ktorom sa plavilo 53 afrických migrantov smerujúcich do Európy. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa hovorcu pobrežnej stráže Ajúba Kassíma čln zastavili v blízkosti západolíbyjského mesta Sabráta, ktoré leží asi 70 kilometrov od metropoly Tripolis.

Medzi zadržanými migrantmi je aj desať žien a jedno dieťa. Podľa Kassíma poskytli všetkým zaisteným humanitárnu a zdravotnícku pomoc a potom ich previezli do utečeneckého tábora v meste Záwíja.
Západná časť Líbye a najmä prístav Sabráta sa považuje za hlavný východiskový bod pre prevažne afrických migrantov, ktorí sa na vratkých člnoch vydávajú na nebezpečnú cestu do Európy.

Malta si preberie ďalších 44 zachránených migrantov. Do Talianska už lode radšej nemieria
Maltské námorníctvo si dnes preberie ďalších 44 migrantov, ktorých na mori zachránila loď Alan Kurdi, prevádzkovaná nemeckou neziskovou organizáciou Sea-Eye. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | František Németh


Líbyjské úrady s finančnou podporou krajín EÚ v posledných rokoch zintenzívnili snahy o obmedzenie prúdu migrantov smerujúcich do Európy. Tieto financie idú najmä do posilnenia líbyjskej pobrežnej stráže, zabezpečenia južnej hranice Líbye a zlepšenia zlých podmienok migrantov v záchytných strediskách v krajine.

Toto úsilie však komplikuje politický a bezpečnostný chaos, v ktorom sa Líbya nachádza od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.