Malta si preberie ďalších 44 zachránených migrantov. Do Talianska už lode radšej nemieria
09 | 07 | 2019 I František Németh

Maltské námorníctvo si dnes preberie ďalších 44 migrantov, ktorých na mori zachránila loď Alan Kurdi, prevádzkovaná nemeckou neziskovou organizáciou Sea-Eye.


Rovnaké plavidlo pritom v nedeľu odovzdalo maltským orgánom inú skupinu 65 migrantov, ktorú vzalo na palubu pri predchádzajúcej záchrannej misii. Informovala o tom agentúra APA.

V pondelok dorazilo do sicílskeho prístavu Pozzallo plavidlo talianskej pobrežnej stráže, ktoré priviezlo 47 zachránených migrantov.

Lode neziskových organizácií, ktoré operujú na mori pri Líbyi a poskytujú pomoc migrantom, majú kvôli nariadeniu talianskej vlády zakázané vplávať do talianskych výsostných vôd aj do tamojších prístavov. V minulých týždňoch ale hneď niekoľko plavidiel tento zákaz porušilo.

Loď Alex talianskej neziskovej organizácie Mediterranea Saving Humans cez víkend zakotvila na ostrove Lampedusa a talianske úrady nakoniec povolili 41 migrantom vstúpiť na pevninu. Plavidlo bolo dočasne zabavené a proti kapitánovi lode je vedené vyšetrovanie pre podozrenie, že napomáhal ilegálnej imigrácii.

Maďarský súd vyhostil Slováka, ktorý opitý zaútočil na zdravotnú sestru
Maďarský súd odsúdil občana Slovenska na trest odňatia slobody na dva roky s trojročnou podmienkou a na tri roky ho vyhostil z krajiny. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR


O zakotvenie na Lampeduse sa usilovala aj loď Alan Kurdi, tá ale nakoniec po dohovore s maltskými úradmi zamierila na Maltu. V nedeľu sa tam vylodilo 65 migrantov a plavidlo nemeckej neziskovej organizácie následne zamierilo znova smerom k Líbyi. Cestou sa však okamžite zapojilo do záchrany 44 ľudí na potápajúcom sa člne a vzalo ich na palubu. Migrantov by si dnes malo prevziať maltské armádne plavidlo.

"Krátko po tom, čo sme sa do oblasti vrátili, naša posádka vypočula prostredníctvom vysielačky komunikáciu tuniských rybárov a hliadkovacieho lietadla Colibri, ktorí hlásili hrozivý prípad Maltskému námornému záchrannému stredisku. Sme veľmi radi, že sme boli v správny čas na správnom mieste a že je teraz ďalších 44 ľudí v bezpečí, "uviedla hovorkyňa Sea-Eye Carlotta Weiblová.

Medzi 44 zachránenými sú tri deti vo veku pätnásť mesiacov, tri roky a päť rokov. Migranti pochádzajú zo Sýrie, Líbye, Pakistanu, Bangladéša a Guiney, uviedol denník Malta Today.

Následkom silného zemetrasenia v Kalifornii je obria zemská trhlina, viditeľná aj z vesmíru (FOTO, VIDEO)
V blízkosti epicentra silného zemetrasenia v južnej Kalifornii sa vytvorila nová masívna trhlina na povrchu Zeme. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič