Magnetické pole, ktoré je rozhodujúce pre všetok život na Zemi, môže byť v nebezpečenstve kvôli „unikajúcemu jadru“
12 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Vedci skúmajúci zemské jadro, ktoré je nevyhnutné na ochranu Zeme a života na nej, pred nebezpečnými vysokoenergetickými časticami z vesmíru, dospeli k poznaniu, že sa zrejme zmenšuje a uniká. Trvá to však už asi 2,5 miliardy rokov.


Zatiaľ čo príčina zmenšovania ostáva neznáma, rovnako tak nevieme, aké to môže mať dôsledky pre magnetické pole Zeme. Vedci však zrejme vyriešili už desaťročia trvajúce diskusie o tom, či materiál jadra Zeme a plášť Zeme sa materiálovo líšia alebo nie. 


Jadro sa skladá zo železa a niklu a prvkov ako platina, zlato a volfrám. Dosahuje teploty 5 000 °C a mnohí sú presvedčení, že zodpovedá až za 50% sopečného tepla, uvoľneného po celej planéte. 


Výskumníci z francúzskych, kanadských, amerických a austrálskych univerzít našli na povrchu Zeme “novšie” hory a skaly s izotopmi volfrámu, ktoré sa zvyčajne nachádzajú vo vonkajšom jadre, ale nie hlbšie. V dôsledku toho tím predpokladá, že takzvané „plášťové perá“ vyniesli materiál z jadra na povrch planéty. Pred týmto nedávnym objavom nebol žiadny dôkaz o úniku jadra na zemský povrch.




Diagram © Geochem / Redakcia HD

Dôsledky výskumu sú však stále nejasné. Vieme síce, že rotujúca tuhá časť jadra je zodpovedná za magnetosféru Zeme. Tá nás chráni pred najhoršími časticami z vesmíru, ktorými je Zem “ostreľovaná”. Vedci sa domnievajú, že tekutá časť jadra sa pomaly spevňuje a tento najnovší výskum môže poskytnúť jedinečný pohľad na vývoj jadra Zeme, ako aj na pôvod našej dôležitej magnetosféry.


Výskum bol nedávno publikovaný vo vedeckom periodiku “Listy perspektívnej geochémie”.