Radšej žiadny brexit než odchod bez dohody, zhodujú sa v prieskume Briti
10 | 07 | 2019 I František Németh

Briti by radšej zrušili brexit, alebo usporiadali nové referendum, ako čelili vystúpeniu z Európskej únie bez dohody. Voliči podľa prieskumu neveria, že by sa budúcemu britskému premiérovi, ktorým bude buď exminister zahraničia Boris Johnson alebo súčasný šéf diplomacie Jeremy Hunt, podarilo iba za tri mesiace vyjednať lepšiu dohodu o brexite.


Ak by sa ukázalo, že sa Británia nedokáže zhodnúť na brexitovej dohode, 43 percent voličov by sa v takom prípade rozhodlo podľa prieskumu spoločnosti BMG pre zrušenie rozhodnutia opustiť Európsku úniu (EÚ). Brexit bez dohody by podľa denníka The Independent podporilo 38 percent z nich. Celkom 41 percent voličov by podľa výsledkov prieskumu podporilo konania finálneho referenda, ktoré by dohady vyriešilo raz a navždy. Na takomto scenári by sa zhodlo viac ľudí než na úplnom zrušení brexitu.

Briti sa vystúpenia bez dohody obávajú stále viac, a to v súvislosti s májovou rezignáciou premiérky Theresi Mayovej. Jej pravdepodobným nástupcom bude bývalý minister zahraničia Boris Johnson, ktorý chce EÚ opustiť najneskôr 31. októbra, či už s dohodou alebo bez nej. Johnson by rád rokoval o novej dohode, to však Brusel úplne vylúčil.

Najnovšieho prieskumu verejnej mienky sa zúčastnilo 1 532 respondentov. Hoci si 41 percent Britov myslí, že nový premiér nebude mať dosť času na to, aby do konca októbra vyjednal novú podobu brexitovej zmluvy, 39 percent obyvateľov si myslí, že by sa to ešte dalo stihnúť. Kým dohodu dojednanú Mayovou by podporilo v súčasnom znení 21 percent respondentov, 35 percent by sa priklonilo k pokusu nájsť nové riešenie.

AKTUALIZOVANÉ: PS a Spolu uzatvorili dohodu o spolupráci s KDH
Predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu-OD a KDH uzatvorili dohodu o predvolebnej spolupráci. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii, kde ju aj podpísali. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Johnson sa podľa denníka The Guardian v nedeľu ostro vymedzil proti svojmu rivalovi na post lídra Konzervatívnej strany Jeremymu Huntovi, keď vyhlásil, že októbrový deadline rozhodne nie je falošný. Reagoval tým na Huntové skoršie vyjadrenia, podľa ktorého Johnson dáva ľuďom falošný sľub, keď hovorí o konci októbra ako o finálnom dátume pre odchod z EÚ.

Líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn v utorok vyhlásil, že nový britský premiér by mal brexitovú dohodu predložiť občanom a vypísať o nej referendum. V takom prípade by vraj jeho strana presadzovala zotrvanie v EÚ a bola "proti odchodu bez dohody alebo proti dohode konzervatívcov, ktorá nechráni ekonomiku a pracovné miesta".

Jana TELEKI: Krátke dejiny justičnej a konkurznej mafie na Slovensku - I.časť
10 | 07 | 2019 | Jana TELEKI


https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/velka-britanie-konzervativni-strana-boris-johnson-jeremy-hunt-brexit-pruzkum-vystoupeni-eevropska-un.A190708_134511_zahranicni_dtt?