Neutralita Švajčiarska bola spochybnená. Nálety stíhačiek zasiahli úplne iné miesto
10 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

V prípade tekého incidentu, aký sa podarilo stropiť tímu švajčiarskych leteckých akrobatov „Patrouille Suisse“, môžeme hovoriť o šťastí, že nešlo naozaj o bojový útok spojený s bombardovaním.  Akrobati totiž počas leteckej prehliadky v  Langenbrucku, v severozápadnom Švajčiarsku minuli svoj cieľ o približne šesť kilometrov, keď sa pokúšali uskutočniť svoje akrobatické číslo.


Letka mala naplánovaný akrobatický prelet nad hlavami účastníkov slávnostného ceremoniálu pri príležitosti 100. výročia smrti švajčiarskeho priekopníka letectva Oskara Bidera. Stíhačky sa však predviedli až šesť kilometrov ďaleko od miesta, kde sa mala ich show uskutočniť. Diváci tak v diaľke videli dosť nejasnú akrobatikú zostavu, ktorá mala byť vrcholným číslom programu. Letka sa totiž dramaticky odklonila od kurzu a namiesto toho sa stíhačky objavili v neďalekom mestečku Mümliswil-Ramiswil.




Google Maps
Patrouille Suisse náhodne leteli nad Mümliswil namiesto Langenbrucku © Google Maps

Hovorca vzdušných síl pripisuje chybu „nešťastným okolnostiam“, ale spravodajský portál Le Matin objasnil, že počas prístupu k Langenbrucku si vedúci tímu akrobatov všimol veľký festivalový stan a tak nasmeroval celý svoj tím, tým smerom. Bohužiaľ však nešlo o miesto konania ceremoniálu výročných spomienok, ale išlo o 31. ročník festivalu v jódlovaní, ktoré je veľmi populárne práve v severozápadnom Švajčiarsku. 


Akrobati, ako aj organizátori spomienkového ceremoniálu dúfajú, že vrcholné čísla jódlovania nezanikli v hluku prúdových stíhačiek a účastníci festivalu si mohli užiť aj nečakaný extra bonus. 


Su-35S sa doslova predvádzala pred davmi fanúšikov na ARMY-2019 (VIDEO)
Návštevníci ruskej výstavy ARMY-2019 neďaleko Moskvy, boli očarení veľkolepou akrobatickou show, ktorá ukázala mimoriadnu manévrovateľnosť Su-35S, jednej z najpokročilejších ruských stíhačiek vzdušnej obrany. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Nastolila sa však otázka, či takýmto spôsobom dokáže Švajčiarsko aj naďalej garantovať svoju neutralitu. Hovorca vzdušných síl však nevidí žiaden dôvod na prílišné znepokojenie. Vysvetlil, že stíhačky F-5E Tiger na ktorých lietajú akrobati nie sú vybavené GPS navigáciou a ani inými modernými technológiami, takže sú pre nasadenie v modernej vojne už dosť zastarané. Navigácia stíhačov sa vykonáva staromódnym spôsob, s mapou, kompasom a vizuálnym pohľadom z okna.


Francúzsky pilot si dal selfie počas letu s Su-30. Nazval ju „veľkou stíhačkou“ (FOTO)
Pilot francúzskeho letectva mal zriedkavú príležitosť lietať s ruskou stíhačkou Su-30MKI, ktorá je vo výbave indickej vzdušnej obrany. Počas spoločného francúzsko-indického leteckého cvičenia Garuda VI si urobil selfie a zdá sa, že si let... Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič