Obscénne imatrikulácie dostali stopku. Zasahovať musel aj župan Trnka
10 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Vyšetrovania Štátnej školskej inšpekcie, ktoré doručili Úradu Košického samosprávneho kraja minulý týždeň, pozastavil kraj budúce imatrikulácie na Školskom internáte, ktorý sa nachádza na ulici Považská 7 v Košiciach, informuje Denník SME.


Župan Rastislav Trnka dočasne poveril vedením internátu zamestnankyňu zariadenia Ivanu Belejovú.

„V žiadnom prípade sa nestotožňujeme s aktivitami na pôde školy, ktoré by mali sexuálny podtón. Našou povinnosťou je konať aj pri najmenšom podozrení o nevhodnom správaní sa na pôde našich škôl či školských zariadení. V priebehu júna prebehla na školskom internáte školská inšpekcia. Po oboznámení sa s jej výsledkami sme vedením školy poverili inú zamestnankyňu internátu, ktorá ho bude viesť do skončenia ďalšieho výberového konania. Zároveň je poverená preveriť celú situáciu a pripraviť opatrenia, aby k takýmto pochybnostiam v budúcnosti nedochádzalo,“ povedal Trnka.


Predchádzajúcej riaditeľke Dane Roškovej sa funkčné obdobie skončilo k 30. júnu 2019.



Na základe informácii o pochybných aktivitách na pôde školy a záveru školskej inšpekcie sa Trnka rozhodol využiť svoju zákonnú možnosť a do funkcie ju nevymenoval.

Bývalej riaditeľke internátu na Považskej, ako aj zamestnancom, ktorí sa podieľali na imatrikulácii, bude tiež odňatý osobný príplatok.

Škola je povinná zariadiť a je okrem toho povinná prijať konkrétne opatrenia smerom k výchove a vzdelávaniu žiakov, ktoré budú súčasťou školského poriadku.

O ďalších opatreniach má župa informovať.


„Budeme radi, ak na nevhodné aktivity upozornia rodičia alebo žiaci aj priamo nás, aby sme sa o takýchto podozreniach nedozvedali z médií. Na vzniknuté situácie budeme vedieť rýchlejšie reagovať a som presvedčený, že naše interné postupy sú voči deťom citlivejšie, než medializácia. Našou prioritou je kvalitné školstvo, čo sa týka všetkých našich škôl aj internátov,“ dodal župan košického kraja.