ZDRAVIE: V lete sa treba chrániť pred UV žiarením, pripomína lekárka
09 | 07 | 2019 I TASR

Letné slnko spojené s pobytom pri mori je pre mnohých ľudí ideálnou kombináciou. Slnenie dodáva telu vitamín D, potrebný pri výstavbe kostných štruktúr, pomáha pri liečbe akné, znižuje pocit únavy a zlepšuje náladu. No všetkého veľa škodí.


„Vyhýbať sa priamemu pobytu na slnku treba najmä v čase obeda a to aj v zamračenom počasí. UV žiarenie totiž preniká i cez oblaky, rovnako sa odráža od vodnej hladiny,“ vysvetľuje Janka Holešovská z medicínsko-estetického centra Medicor v Poprade.

„Nemenej dôležitý je výber kvalitného opaľovacieho krému pokiaľ ide o fototyp človeka. Ideálne je natrieť sa aspoň 30 minút pred odchodom na priame slnko a na tvár aplikovať opaľovací krém určený pre ňu,“ radí Holešovská.

Ľudia by sa mali slniť postupne a chrániť aj exponované miesta ako pery, ušnice či kolená. Pokožku je vhodné natierať pravidelne, aspoň každé dve hodiny. Ani vodeodolné prípravky totiž nechránia celý deň.

Dôležité je aj ošetrenie pokožky po opaľovaní. Siahnuť treba podľa lekárky po hydratačných krémoch, keďže slnko pokožku vysušuje.

HORÚČAVY: Počet kolapsov z tepla v pondelok klesol, záchranári pomáhali 38 ľuďom
09 | 07 | 2019 | TASR


Kým v roku 1930 bolo riziko vzniku rakoviny kože v pomere 1:1500, v súčasnosti je to už 1:100. Hlavným spúšťačom ochorenia je nadmerné slnenie.

To však spôsobuje i rôzne ďalšie nepríjemnosti, napríklad alergické reakcie, rýchlejšie starnutie pokožky či poškodenie vrchnej vrstvy s následným zápalom, známe ako „spálenie sa.“ Vyústiť môže až do vzniku pľuzgierov.

Rakovina kože sa úzko spája so znamienkami. „Asi štvrtina najagresívnejšieho nádoru kože – melanómu - vzniká z materského znamienka, ktoré sa aj pod vplyvom nadmerného slnečného žiarenia môže zvrhnúť na rakovinu kože,“ vysvetľuje Holešovská.

LETNÝ TIP: Múzeum pozýva na prednášky o umení Andyho Warhola
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach pripravilo pre svojich návštevníkov počas leta sériu prednášok. Informuje o tom internetová stránka múzea. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR