Veľký biznis vo Veľkých Dvoranoch? Nitky vedú až k Vadalovi, ide o milióny eur
09 | 07 | 2019 I Peter Bachan

O podivných okolnostiach a pofiderných biznisoch okolo jedného z najväčších hráčov fotovoltiky, Jána Katrušíka, informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK).


Katrušík má umiestnenú časť svojich solárnych panelov na území Veľkých Dvorán. Do čísel veľkých hráčov sa dostal vďaka objemu dotácií, ktoré čerpá na svoje elektrárne.

To ale nie je všetko - Ján Katrušík profituje tiež z firiem, ktoré pôvodne zakladal Antonino Vadala. Najviac mu ale zarába elektráreň, ktorá je postavená na bývalom letisku Bojná, ktoré leží v katastri Veľkých Dvorán. Nikto však nevie, ako sa záložné vojenské letisko dostalo do rúk obce, ktorá ho Katrušíkovi prenajíma.

FICO SA ZASTAL BLAHU: Politici sa môžu vyjadrovať aj expresívnejšie, povedal
Predseda parlamentného európskeho výboru Ľuboš Blaha má podporu svojho straníckeho šéfa Roberta Fica a v prípade sporu s firmou Eset bude mať plnú právnu pomoc strany. Fico to vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii. Eset žaluje poslanca za jeho... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR


Dodnes nikto netuší, ako sa spomínané pozemky dostali do rúk štátu, nevie to ani starosta obce. Po tom, ako už nemalo letisko pre štát žiaden význam, ponúkol spomínanú plochu späť obci. "V záznamoch figuruje delimitačný protokol, ukázať ho však nechce nikto. Žiadosť o sprístupnenie dokumentu pendlovala medzi Veľkými Dvoranmi, katastrom a ministerstvom obrany, odpovede sme sa ani po týždňoch nedočkali," uvádza sa v článku.

Vo Veľkých Dvoranoch platí Firma Jána Katrušíka platí vo Veľkých Dvoranoch za meter štvorcový 46 centov. “Môžem ale povedať, že v porovnaní s inými projektami, ktoré máme, ide asi o najvyššiu cenu nájmu,” povedal pre ICJK Katrušík.

A akú rolu v tom hrá nechválne známy Antonino Vadala? Ten založil tri z Katrušíkových firiem, ktoré teraz poberajú dotácie od štátu. Katrušík ich má vo vlastníctve od rokov 2012 až 2014.

Snažia sa vrahovia Jána Kuciaka zmiasť verejnosť aj políciu? Všetko nasvedčuje tomu, že je to tak
Polícia najprv považovala za vraha bývalého policajta Tomáša Szabóa, neskôr sa ale priznal jeho bratranec Miroslav Marček. Je to iba trik ako zmiasť vyšetrovateľov? Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"V spoločnostiach SPV Ľadovo 2, 4 a 10 figuroval Vadala iba jeden mesiac. Podľa odborníkov to môže napovedať tomu, že ich len zakladal, no nemal záujem ich prevádzkovať," píše sa ďalej v článku.

Katrušík hovorí, že ponuku na odkúpenie "dostali od tretej osoby, s ktorou spolupracujeme". Vadalu údajne nepozná. Odborníci však dodnes nevedia vysvetliť, ako mohol Vadala rozbehnúť niektoré firmy v takých rozmeroch.

Dostávame sa ku koreňu problému, teda do roku 2009, kedy štát rozbiehal pomoc pre spoločnosti, ktoré chceli investovať do výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. "Netransparentný spôsob udeľovania licencií sa zapísal do dejín slovenskej energetiky. Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v novembri 2009 zverejnila výzvu na prihlásenie sa so žiadosťou o licenciu v piatok. Výzva bola postavená na princípe “kto prv príde, ten prv melie”. Napriek potrebe dokumentácie a viacerých potvrdení, celá fotovoltická kapacita bola rozchytaná už v utorok. Ako dokázali uchádzači za víkend vypracovať žiadosti tak, aby splnili stanovené podmienky, dodnes nie je jasné," píše ICJK.

BEBLAVÝ SI VERÍ: Odkázal, s ktorými lídrami iných strán neprehovorí ani slovo!
Šéf strany Spolu-OD Miroslav Beblavý na pondelňajšej tlačovej konferencii povedal, s kým sa nebude po voľbách do Národnej rady ani baviť. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Poslanec Národnej rady za SaS Karol Galek spochybňuje, ako mohol Vadala získať povolenia na tieto elektrárne. “On mal zrejme politické krytie, lebo nikto by mu nikdy nedal takmer 40 MW na jednom mieste, v podstate na jednom bode pripojenia. To je nezmysel, technici na distribučke by mu to za normálnych okolností nikdy nedovolili,” povedal Galek pre Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

V roku 2018 bola výška dotácii v tomto odvetví približne 502 miliónov eur. Na tieto dotácie sa skladajú všetci, ktorí používajú elektrinu. "Viaceré z firiem Jána Katrušíka dosiahli výšku doplatku iba niekoľko stotisíc eur, takže v tabuľke sa na prvý pohľad môže javiť ako nie veľmi významný hráč. V roku 2018 však získal takmer tri a pol percenta z celkového objemu dotácii, čo je viac ako 17 miliónov eur," uvádza sa ďalej v článku.

Finstat ukazuje, že Katrušík vykazuje s výnimkou jednej firmy vždy jediného alebo dokonca žiadneho zamestnanca. Z dostupných údajov sa dá teda vyčítať, že na biznis, ktorý sa pohybuje v sume cez 17 miliónov eur, mu stačia dokopy traja zamestnanci.

Katrušíkova firma H & T Communication má nájomnú zmluvu na letisko až do roku 2036. Podľa verejného zoznamu ÚRSO tu na dotáciách získala v roku 2018 takmer dva milióny eur, na čo stačil Katrušíkovi jediný zamestnanec - solárne panely nepotrebujú dennú údržbu a okolo elektrárne stačí raz za čas pokosiť. Počas investigatívnej práce IJCK tam ale novinári nikoho nestretli, dokonca tam údajne nikoho nevídajú ani ľudia, ktorí majú domy neďaleko elektrárne.

ŠPORT: Sagan zvládol dnešnú etapu, umiestnil sa na štvrtom mieste
Peter sagan zvládol štvrtú etapu Tour de France, víťazstvo však nezískal. Umiestnil sa na štvrtom mieste. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Marek Molnár