Začal sa proces s poslancom za ĽSNS Stanislavom Mizíkom
09 | 07 | 2019 I TASR

Pred trojčlenným senátom odvolacieho Najvyššieho súdu SR sa v utorok začal odvolací proces - verejné zasadnutie s neprávoplatne oslobodeným spod obžaloby poslancom Národnej rady SR za ĽSNS Stanislavom M.


Stanislav M. sa na utorkové zasadnutie nedostavil a dal svojmu právnemu zástupcovi písomný súhlas, aby sa konalo verejné zasadnutie v jeho neprítomnosti. Senát NS SR sa zaoberá odvolaním prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v  Pezinku, ktorý vlani poslanca oslobodil spod obžaloby za extrémistické trestné činy.

Samosudca ŠTS ho oslobodil spod obžaloby 4. júla 2018. Tej čelil za hanlivý status na sociálnej sieti, ktorý bol podpísaný jeho menom. Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Prokurátor sa na mieste odvolal, vec sa tak dostala na NS SR.

Prokurátor ÚŠP na Stanislava M. podal obžalobu zo zločinov výroby a rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Žiadal pre neho trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby s podmienečným odkladom a uloženie probačného dohľadu.

Slovenská republika získala v OECD podpredsednícke miesto v Pracovnej skupine pre pesticídy
Znižovanie negatívnych vplyvov aplikácie pesticídov na zdravie ľudí, zvierat a životné prostredie, ako aj odporúčania pre tvorbu novej legislatívy. To sú hlavné ciele pracovnej skupiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) pre... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Ing. Michal FEIK, Štátny radca


"S rozhodnutím súdu nesúhlasím. Podľa mňa obžaloba jednoznačne preukázala, že Stanislav M. 'statusoval' toto svoje stanovisko na web. Pokúsili sme sa ochrániť dôstojnosť príslušníkov židovskej komunity na Slovensku, nepodarilo sa to.

Podali sme odvolanie," reagoval v minulý rok v júli prokurátor, ktorý je presvedčený, že Stanislav M. je ten, kto je autorom, a aj zabezpečil zverejnenie statusu na internete.

Poslanec kritizoval rozhodnutie exprezidenta Andreja Kisku udeliť najvyššie slovenské štátne vyznamenanie osobám židovského vierovyznania. Jeho status sa následne objavil na ďalších weboch. Súd s poslancom sa začal 24. mája 2018.

V Tatrách sa stretli ministri OBSE, dorazil aj Lavrov
Úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Miroslav Lajčák na Štrbskom Plese viac ako 20 ministrov zahraničných vecí a 11 štátnych tajomníkov účastníckych krajín OBSE. Neformálne ministerské stretnutie je jedným z... Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


NS SR nedávno vytýčil termín verejného zasadnutia aj s ďalším poslancom NR SR za ĽSNS Milanom M., a to na 2. septembra.

Tohto poslanca zase odsúdil 16. apríla minulého roku ŠTS pracovisko Banská Bystrica na peňažný trest 5000 eur. Ak ho nezaplatí, hrozí mu polročné väzenie. Verdikt nebol právoplatný, poslanec sa voči nemu odvolal a prokurátor tiež, trest bol podľa neho nízky.

Milan M. čelil obžalobe z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu.

AKTUALIZOVANÉ: Hasiči v Bystrej pokračujú v hasení lesa, bojujú s 300-metrovým prevýšením
Viac ako 80 profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 32 kusmi techniky pokračuje v utorok od skorých ranných hodín v hasení rozsiahleho lesného požiaru na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | TASR


Dôvodom boli jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, ktoré majú rasistický charakter, odvysielané v októbri 2016 v Rádiu Frontinus.

NS SR zatiaľ však doteraz nevytýčil termín odvolacieho konania v prípade predsedu ĽSNS Mariana K., ktorý v minulosti rozdal kontroverzné šeky chudobným rodinám.

Päťčlenný senát NS SR zase 29. apríla tohto roku zamietol návrh generálneho prokurátor Jaromíra Čižnára na rozpustenie parlamentnej ĽSNS. Čižnár podal návrh už v máji 2017.

Jaroslav Paška: SNS dôrazne odmieta Šefčovičom tolerované hazardovanie s biologickou podstatou rodu
Zverejnenie prípadu obstarania si detí homosexuálnym zamestnancom eurokomisára Maroša Šefčoviča poukázalo na otvorené možnosti zneužitia vedy, súčasných medicínskych poznatkov, i postupov a rôznorodých legislatívnych úprav registrovaného... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Jaroslav Paška, poslanec Národnej rady SR