PREVENCIA: Len jedno bodnutie hmyzu môže narušiť Vaše plány
08 | 07 | 2019 I TASR

Alergickým ochorením rôzneho druhu trpí až 40% našej populácie a budúce prognózy sú ešte hrozivejšie. Odborníci dokonca predpovedajú, že v roku 2025 bude alergický každý druhý Európan. Nič povzbudzujúce, ak sme si však alergie vedomí, vieme včas zasiahnuť a príznaky nielen výrazne zmierniť ale ak poznáme príčinný alergén vieme už dnes alergiu aj účinne liečiť alergénovou imunoterapiou.


Je všeobecne známe, že alergiu získavame opakovaným kontaktom s alergénom a ide vlastne o prehnanú reakciu nášho imunitného systému na konkrétne látky.

Snáď najrozšírenejšou je alergia na peľ, známa ako senná nádcha. Ani v tomto prípade netreba alergiu podceňovať. Nejedná sa totiž len o nepríjemné symptómy, ale ak je alergia na inhalačné (vzduchom prenášané) alergény neliečená, môže veľmi rýchlo prerásť do astmy. Ak sa ale dotyčný správa ako vzorný pacient a riadi sa radami svojho alergológa, dokáže mať svoju alergiu pod kontrolou.

Čo však, ak Vás bodne osa, alebo včela a Vy sa z minúty na minútu začnete meniť na alergika, ktorý celkom vážne bojuje o vlastný život?

Oznámenie Iránu povedie k jeho ďalšej izolácii a sankciám
Po oznámení Iránu, že poruší jedno z ústredných ustanovení medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015, varoval americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu islamskú republiku pred negatívnymi dôsledkami. Informovali o tom agentúry DPA a... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR


Pre elimináciu alergénu je nevyhnutné dodržiavať opatrenia zamerané na zníženie pravdepodobnosti následného bodnutia.  Repelenty neposkytujú ochranu.  Nepohybovať sa v blízkosti úľov, kvetinových záhonov, ovocných sadov, odpadkových košov a kontajnerov.  Obmedziť používanie parfumov a parfumovanej kozmetiky.  Po konzumácii jedla umyť ruky a ústa.  Nepiť tekutiny z plechoviek a nepriehľadných fliaš, prikrývať poháre.  Neodháňať hmyz, vyvarovať sa prudkých, trhaných pohybov.  Nechodiť naboso, chrániť sa odevom s dlhým rukávom, nosiť dlhé nohavice (minimálne pri práci v záhrade). Pri jazde na motorke nosiť kompletný motorkársky odev a helmu.

V dusnom horúcom počasí treba byť opatrný, hmyz je agresívnejší.  Vyhýbať sa svetlému farebnému oblečeniu, uprednostňovať tmavé farby.  Na okná umiestniť sieťky proti hmyzu. Večer nezapínať svetlo pri otvorenom okne (sršne sú aktívne aj v noci a lietajú za svetlom).  Vyvarovať sa kosenia trávnikov, strihania stromov a živých plotov, pri nájdení hniezda zabezpečiť jeho odbornú likvidáciu.  Pri napadnutí včelami alebo osami chrániť hlavu odevom, prípadne rukami.  Odstrániť čo najskôr žihadlo zabodnuté v rane, použiť nechty alebo kreditnú kartu (vypáčiť ho, nestlačiť bruškami prstov).

Tatranské plesá nie sú kúpaliská, upozorňujú ochranári
Ochranári upozorňujú návštevníkov, že tatranské plesá nie sú kúpaliská. „Priezračná studená voda plies priam nabáda turistov a ich psích spoločníkov, aby sa počas náročnej letnej túry ochladili a okúpali. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | TASR


BALÍČEK PRVEJ POMOCI - ČO ROBIŤ PRI ZÁVAŽNEJ REAKCII PO BODNUTÍ?  Ak máte alergiu na bodnutie hmyzom, mali by ste byť vybavení balíčkom prvej pomoci (pohotovostným balíčkom), ktorý obsahuje:  - Adrenalín (epinefrín) v injekčnom pere, ktorý pôsobí proti poklesu krvného tlaku, posilňuje srdce a rozširuje priedušky: užíva sa pri nástupe príznakov celotelovej alergickej reakcie, včasné podanie tejto injekcie zachraňuje život.

Antihistaminikum blokuje účinok histamínu (látky, ktorá sa uvoľňuje z buniek pri alergickej reakcii) a tým tlmí alergickú reakciu: v akútnom prípade je možné podať jednorázovo 2 tablety lieku.  - Kortikosteroid v tabletách potláča alergický zápal: užite odporúčané množstvo tabliet.

Inhalačné lieky uvoľňujú priedušky zúžené pri astmatických záchvatoch: v prípade dusenia sa aplikujú dva vdychy.  POHOTOVOSTNÝ BALÍČEK NOSTE STÁLE SO SEBOU!

Ruského kapitána prevrátenej lode poslal súd do väzby
Súd v ruskom Kransodarskom kraji uvalil v nedeľu dvojmesačnú väzbu na kapitána preťaženej výletnej lode, ktorá sa v piatok večer prevrátila v okrese čiernomorského mesta Tuapse, pričom zahynuli dvaja ľudia. Informoval o tom tamojší okresný... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR