Oznámenie Iránu povedie k jeho ďalšej izolácii a sankciám
08 | 07 | 2019 I TASR

Po oznámení Iránu, že poruší jedno z ústredných ustanovení medzinárodnej jadrovej dohody z roku 2015, varoval americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu islamskú republiku pred negatívnymi dôsledkami. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.


"Najnovšie rozšírenie jadrového programu Iránu povedie k ďalšej izolácii a sankciám," napísal šéf diplomacie USA na Twitteri. Vyzval súčasne ďalšie krajiny, aby obnovili uplatňovanie dlhoročnej zásady toho, že nebude dochádzať k obohacovaniu uránu pre iránsky jadrový program.

"Iránsky režim vyzbrojený jadrovými zbraňami by predstavoval ešte väčšiu hrozbu pre svet," zdôraznil Pompeo.

Irán predtým vyhlásil, že od 7. júla odstupuje od ďalšej časti jadrovej dohody s veľmocami a začne s obohacovaním uránu nad rámec limitu, ktorý je 3,67 percenta. Podľa vyhlásenia Teheránu z nedeľňajšieho dopoludnia malo k tomuto kroku dôjsť v priebehu najbližších niekoľkých hodín.

Malta prijme 65 migrantov z lode s tým, že budú "okamžite" presídlení
Maltská vláda v nedeľu oznámila, že prijme 65 migrantov zo záchrannej lode Alan Kurdi, ale s tým, že budú "okamžite" presídlení do iných krajín Európskej únie. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | TASR


Irán tiež pohrozil, bude naďalej znižovať svoje záväzky v rámci jadrovej dohody každých 60 dní, pokiaľ ju ostatné strany nebudú dodržiavať.

Jadrová dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Irán uzavrel dohodu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou) a Nemeckom.

Vinu za súčasné napätie pripisuje Irán Spojeným štátom, ktoré pod vedením súčasného prezidenta Donalda Trumpa od dohody vlani odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií.

Rusko plánuje budovať základňu na Mesiaci z „miestnych zdrojov“
Budúca ruská základňa na Mesiaci bude fungovať na „lokálnych zdrojoch“ a bude obsahovať 3D tlačiarne, ktoré umožnia postaviť veľké stavby pre kozmické posádky. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič