ZDRAVIE: Na grilovanie sú údenárske výrobky nevhodné, hovorí odborníčka
07 | 07 | 2019 I TASR

Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbeta Béderová.


"Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. Pripomenula však, že grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.

RADÍME: Pri letnej grilovačke treba dávať pozor na horiace uhlíky či vietor
Pri letnom varení či grilovaní na záhrade netreba zabúdať na to, že aj malá neopatrnosť môže spôsobiť značné škody na majetku či na zdraví. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | TASR


Podľa jej slov je potrebné sa pri takejto príprave jedla vyvarovať zásadným chybám, aby nebolo zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila.

Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.

Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.

VAROVANIE: Búrky hrozia takmer na celom území Slovenska, voda môže zatopiť pivnice či podjazdy!
Počas nedele budú na väčšine územia Slovenska hroziť búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav pred nimi varuje výstrahou 1. stupňa, ktorá platí od 11.00 h do 17.00 h, na východnom Slovensku až do 20.00 h. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | TASR