Komentár Eleny Pustovojtovej: Celé Silicon Valley uteká do Ázie
07 | 07 | 2019 I Zuzana Perželová

Elena Pustovojtova (Fond strategickej kultúry)


Americkým korporáciám hrozia veľké straty


Americký prezident je dobre známy svojou bojovou povahou. Jeho reakcie vo vzťahu k „protivníkovi“ v niektorých prípadoch vykazujú známky žiarlivosti. Čínsky Huawei Technologies je toho živým príkladom. Spoločnosť s ročným obratom viac ako 100 miliárd dolárov bola pridaná na čiernu listinu pred poldruha mesiacom, obvinili ju z finančných podvodov, priemyselnej špionáže, v obchode s Iránom atď. Jedným z najzávažnejších obvinení bolo, že Huawei „tajne spolupracuje“ s čínskou vládou a armádou. Bolo by to zvláštne, keby tomu bolo inak. Ak by čínsky líder na svetovom trhu s telekomunikačnými zariadeniami neurobil to, čo už dávno robí americký Google, Microsoft, Chrome, YouTube, alebo Apple, t. j. špehovanie svojich užívateľov v záujme vlády USA. Pani Merkelová to môže potvrdiť.


Šéf čínskej diplomacie vylúčil, že by ich vláda využívala Huawei ako zadné vrátka
Európska únia si potrebuje zadefinovať svoj vzťah k Číne. Týmito slovami opísal slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák podstatu pondelňajších rokovaní šéfov diplomacií krajín EÚ s čínskym ministrom... Čítať ďalej
18 | 03 | 2019 | TASR

Načo bolo potrebné pár hodín po tom, ako sa Donald Trump a Ši Ťin-ping dohodli v Buenos Aires na prímerí v obchodnej vojne, zatýkať finančnú riaditeľku spoločnosti Huawei a dcéru zakladateľa spoločnosti Mengu Wanzhou a rovnako ju obviniť zo špionáže a podvádzania amerických bánk? Len preto, aby sa zabránilo kompromisu, ktorý sa črtal medzi Spojenými štátmi a Čínou.


Zrejme si je ľahké predstaviť, ako pri takejto správe radostne ožili konkurenti spoločnosti Huawei na svetovom trhu - Apple a Samsung. Číňania, ktorí sú prepojení s americkými dodávateľmi súčiastok a softvéru od spoločnosti Google, Intel, Qualcomm a Broadcom, si spočítali, že pokles z predaja telefónov iPhone na svetovom trhu by predstavoval 60 miliónov kusov z minuloročného rekordného predaja 206 miliónov kusov. Huawei izolovaná sankciami od amerického trhu zníži objemy svojej produkcie v dôsledku čoho jej príjmy klesnú približne o 30 miliárd dolárov. Avšak niet palice s jedným koncom. Americká spoločnosť Google stratí približne 800 miliónov používateľov. 


Google stratí až 800 miliónov užívateľov, ak Huawei prestane používať Android, tvrdí Huawei
Spoločnosti Google hrozí, že ak jeden z popredných svetových výrobcov smartfónov, spoločnosť Huawei, prestane používať operačný systém Android, stratí tým americký technologický gigant obrovské množstvo používateľov, varoval generálny riaditeľ... Čítať ďalej
28 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Broadcom avízoval, že tento roku sa jeho tržby zredukujú o dve miliardy dolárov, prestal totižto dodávať svoju produkciu spoločnosti Huawei. Podľa údajov z minulého roku Huawei minul okolo 70 miliárd dolárov na komponenty, ktoré sú nevyhnutné k výrobe smartfónov z toho 11 miliárd USD minul za komponenty a softvér od amerických spoločností. Prečo takéto straty Spojené štáty nezastavia? Len preto, že americkým korporáciám hrozia oveľa väčšie straty.


Pokrokový Číňan sa stal svetovým lídrom vo vývoji sietí novej generácie 5G, pričom v tejto oblasti získal viac patentov ako Qualcomm, Intel a Apple dokopy. To znamená, že Američanov čochvíľa vytlačia z oblasti, ktorej tradične dominovali od polovice dvadsiateho storočia. To už nie je o stratených miliardách - je potrebné urýchlene vybudovať digitálnu železnú oponu pre Huawei, lebo pri použití čínskeho zariadenia v Amerike bude Peking vedieť o Washingtone oveľa skôr a viac, ako Washington o Pekingu.


Telefóny iPhone, ktoré sa stali symbolom pokroku svetovej ekonomiky sa predávajú po celom svete prostredníctvom globálnej dodávateľskej siete vytvorenej spoločnosťou Apple a teraz sa vyrábajú v Číne. Jednoducho globalizácia!


Apple bude svoj Mac Pro montovať v Číne. Uprostred tvrdej obchodnej vojny USA s Čínou
Nový stolný počítač Apple Mac Pro, ktorý prednedávnom predstavila spoločnosť ako svoj vlajkový produkt sa doposiaľ vyrábal v USA. Po novom sa zrejme bude vyrábať v Číne. Tento prekvapujúci krok prichádza v čase, keď sa Washington a Peking... Čítať ďalej
29 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

iPhony vystriedal nový symbol pokroku, ktorými sú nové technológie a v súčasnosti sú pre svetové ekonomiky dôležité - siete 5G dávajú spoločnosti Huawei do rúk hybnú páku, ktorá mení svetový obchod. Tento proces sa už začal a zdá sa, že s perspektívou vybudovania digitálnej železnej opony sa už Spojené štáty oneskorili. Nielen preto, že v septembri 2019 Huawei Technologies spustí svoj vlastný operačný systém namiesto amerického Androidu a jeho dcérska spoločnosť HiSilicon už vyrába mikročipy používané v špičkových čínskych smartfónoch. Ale hlavne preto, že sa začal proces odlivu mozgov z USA a Európy do Ázie, smerom na Východ.


Ako píše japonský denník Nikkei Asian Review, čoraz viac "juhovýchodných korytnačiek“, ktoré získali vzdelanie v zahraničí sa vracajú domov. Absolventku Univerzity v Južnej Kalifornii Indonézčanku Levanu Sani nezlákala vedecká kariéra, ani americký doktorát PhD. v Silicon Valley, ale rýchlo rastúce príležitosti začať podnikať vo svojej vlasti. S jej troma kolegami založila spoločnosť Nalagenetics, ktorá vykonáva genetický výskum na zníženie vedľajších účinkov liekov.


Takýchto "korytnačiek" je čoraz viac. V Silicon Valley a ďalších významných technologických centrách v USA sa vynorili zastúpenia rýchlo rastúcich technologických spoločností a spoločností venture capitalu (rizikového kapitálu) regiónu juhovýchodnej Ázie, ktoré lákajú mladé talenty k návratu domov. Levanu Sani chcel zlákať napríklad  Intudo Ventures. „Podporovaná rastúcou a aktívnou užívateľskou základňou“, píše Nikkei Asian Review, „dosiahla internetová ekonomika juhovýchodnej Ázie zlomový bod“. V posledných rokoch vyrástlo, len na poli internetového obchodu 14 „jednorožcov“, ako sa im tu hovorí, súkromných spoločností, každá s obratom vyše jednej miliardy dolárov. Napríklad známe Grab a Go-Jek (sektor dopravy, pozn. red.) založené takými „korytnačkami“ ako Levana Sani, už majú hodnotu vyše 10 miliárd.


Ako nás zmení evolúcia o 100 rokov?
29 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Zakladateľ Go-Jek Nadiem Makarim si celý svoj tím vyskladal z ľudí na Harvarde (Harvard Business School), MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Stanforde (Stanford University). Ameriku “osievajú” mnohé čínske, indonézske, singapurské a vietnamské spoločnosti s jediným cieľom – vyhľadajú talenty v oblasti techniky. Jeden zo zakladateľov tej istej nadácie Intudo Foundation navštevuje osem mesiacov v roku Harvard, Berkeley, Stanford a Kalifornskú univerzitu a vyhľadává talenty, ktoré sa chcú vrátiť zo Spojených štátov domov.


Rozširujúce sa pole pôsobnosti a priaznivé podmienky pre podnikanie nemôžu byť blokované žiadnym druhom „opony“. Štúdia jednej z najväčších audítorských spoločností na svete, KPMG Enterprise, ukázala, že v minulom roku sa do regiónu juhovýchodnej Ázie pritiahli investície vo výške 7,8 miliardy USD a v sfére internetovej ekonomiky našlo svoje uplatnenie viac ako 100 000 kvalifikovaných odborníkov. Žiadne sankcie neboli prekážkou. Rastúca potreba softvérových inžinierov v internetových spoločnostiach núti podnikateľov, aby stanovili mzdy trikrát až päťkrát vyššie, než je priemer v regióne. Digitálny obchod sa stal novým symbolom svetového obchodu a čínsko-indonézsky región je oblasťou jej rýchleho rozvoja. Preto "korytnačky plávajú domov".


Pentagon pripúšťa, že americké sankcie pomohli Rusku zvýšiť čínske investície
Ruská ekonomika sa teší navyšovaniu čínskych investícií v krajine, vplyvom západných sankcií. Tie umožnili Pekingu zblížiť sa viac s Moskvou. Vyplýva to zo správy amerického ministerstva obrany v ktorej sa píše, že "V dôsledku západných sankcií... Čítať ďalej
05 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič