Irán zvyšuje obohacovanie uránu nad úroveň dohodnutú v roku 2015
07 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Teherán oznámil, že zintenzívni obohacovanie uránu nad hranicu 3,6% stanovenú v rámci jadrovej dohody z roku 2015 a varoval, že bude aj naďalej znižovať svoje záväzky, plynúce z tejto dohody, ak ani európski partneri nebudú plniť svoju časť záväzkov.


Námestník ministra zahraničia Seyyed Abbas Araqchi povedal, že Irán zvýši obohacovanie uránu na úroveň potrebnú na prevádzku jadrovej elektrárne Bushehr, ktorej požadovaná úroveň je päť percent. “Naše záväzky týkajúce sa úrovne obohatenia jadrových materiálov boli už revidované a od dnes znižujeme naše záväzky, ktoré sme doposiaľ dodržiavali v zmysle dohody z roku 2015.” dodal.


Povolená úroveň obohacovania uránu pre krajinu podľa jadrovej dohody z roku 2015 (tiež známa ako JCPOA) bola 3,6%, čo je dosť na výrobu energie, ale oveľa menej ako je potrebné na výrobu pre približne 90% jadrových zbraní.


Araqchi opäť kritizoval svojich európskych kolegov za to, že si nesplnili svoje záväzky v rámci JCPOA a varoval, že Teherán bude odstupovať od tejto dohody každých 60 dní, kým sa situácia nezmení k lepšiemu.  "Nikto by nemal pochybovať, že zníženie našich záväzkov bude pokračovať každých 60 dní," varoval. 


Irán prvýkrát oznámil, že urýchli výrobu obohateného uránu 8. mája, čo bolo symbolické prvé výročie jednostranného odstúpenia USA od tohto spoločného paktu. Napriek búrlivým medzinárodným protestom sa Washington držal svojej tvrdej línie a neskôr uvalil na Irán ešte viac sankcií.


Biely dom taktiež prikázal všetkým krajinám, aby zastavili nákup iránskej ropy, inak budú čeliť vlastným sankciám. Toto ultimátum Teherán označil ako „hospodársku vojnu“ proti krajine Začiatkom tohto týždňa iránsky prezident Hassan Rúhání povedal, že od 7. júla bude krajina obohacovať urán na úroveň, ktorú sám považuje za potrebnú.