ZDRAVIE: Trávy prechádzajú druhým kvitnutím, ich peľ ešte potrápi alergikov
06 | 07 | 2019 I TASR

V týchto dňoch na celom území Slovenska dominoval v ovzduší najsilnejší alergén tohto obdobia, peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré prechádzajú obdobím druhého kvitnutia. Veľmi vysoké boli aj denné koncentrácie spór húb. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.


"Najviac peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili predovšetkým monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline, Nitre a Bratislave. Najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavy zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici. O niečo menej peľu tejto rastliny bolo v Žiline, Nitre a Bratislave. Ostatné monitorovacie stanice zachytili peľ tráv a pŕhľavy v stredných až nízkych koncentráciách. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ bazy, lipy, gaštanu, mrlíka, skorocelu, štiavu, astrovitých a mrkvovitých," zhrnula Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Podľa nej pre alergikov nie sú tieto dni jednoduché a nebudú ani nasledujúce. Denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sa udržia približne na úrovni minulých dní, najmä na strednom a severnom Slovensku. Pomôcť môže najmä zrážková činnosť.

PÍŠE MIROSLAV RADAČOVSKÝ: Slovanský dvojkríž v Štrasburgu
Vážení Slováci, vážené Slovenky, priatelia, Ako poslanec Európskeho parlamentu som sa zúčastnil v dňoch 2. – 4. júla 2019 zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | MIROSLAV RADAČOVSKÝ