PÍŠE MIROSLAV RADAČOVSKÝ: Slovanský dvojkríž v Štrasburgu
06 | 07 | 2019 I MIROSLAV RADAČOVSKÝ

Vážení Slováci, vážené Slovenky, priatelia, Ako poslanec Európskeho parlamentu som sa zúčastnil v dňoch 2. – 4. júla 2019 zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu.


Ustanovujúca schôdza novozvolených poslancov EP začala „európskou hymnou“. Európska hymna je hymnou Európskej únie a Rady Európy, ide o časť 9. symfónie Ódy na radosť od Ludwiga van Bethovena.

Považujem za potrebné Vás oboznámiť s tým, že pri hraní tejto hymny som jej nevzdal úctu tým, že som sa nepostavil tak, ako to urobila väčšina poslancov EP. Vzhľadom na to, že tento môj postoj môže vyvolávať negatívne reakcie iných europoslancov, považujem za potrebné stručné zdôvodnenie.

Tak, ako si ctím hymnu každého štátu, tak si ctím tiež rozdielny názor každého europoslanca na môj postoj. Musím konštatovať, že mám rád hudbu Ludwiga van Bethovena, ale aj Mozarta, Jána Cikkera, Eugena Suchoňa a iných skladateľov. Zastávam však názor, že EÚ nie je štát, nemôže byť ani superštátom a preto nemôže mať ani vlastnú hymnu. EÚ je spoločenstvo suverénnych národných štátov a preto som vyjadril svoj postoj tak, že na som sa počas hymny EÚ nepostavil, ale ostal som slušným spôsobom sedieť v poslaneckej lavici.

Marček ponúkal Harabinovi 1. miesto na kandidátke, ten to odmietol. Teraz sa do politiky tlačí cez občianske združenie
Nezaradený poslanec Národnej rady Peter Marček na svojom profile na Facebooku napísal, že sudcovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi ponúkal 1. miesto na kandidátke jeho strany Hlas ľudu. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | Peter Bachan


V tejto súvislosti musím konštatovať, že na tento môj postoj nie sú a nemôžu byť rozhodujúce názory iných politikov ani názory iných európskych poslancov. Pre mňa je rozhodujúci vždy názor mojich voličov, názor Slovákov, Sloveniek a ďalších priateľov, ktorí so mnou zdieľajú rovnaké hodnoty.

Keďže som bol presvedčený, že môj názor na hymnu EÚ zdieľate tak, ako ja, tak som aj konal. Pokiaľ ste však iného názoru, rád si ho vypočujem, budem ho rešpektovať a v budúcnosti môžem vzdať úctu hymne EÚ postavením sa. Prosím Vás, ak si nájdete čas a ochotu, vyjadrite sa, či môj postoj bol správny a Váš názor budem rešpektovať.

V ďalšej časti programu zasadnutí europarlamentu bola voľba predsedu tejto inštitúcie, 14 podpredsedov parlamentu ako aj voľba 5 kvestorov parlamentu. „Zvláštny“ technický spôsob voľby, bez možnosti oboznámiť sa s navrhovanými kandidátmi, už popísali iní slovenskí europoslanci na svojich stránkach a ja sa s ich názormi stotožňujem.

Voľba kvestorov v počte 5 navrhovaných kandidátov, medzi ktorými bola aj slovenská europoslankyňa p. Beňová, bol podľa môjho názoru (ale nielen môjho) s príchuťou nie celkom demokratického postupu, hoci netvrdím, že bol v rozpore s rokovacím poriadkom EP.

J. Hrabko: Ak by sa R. Mistrík nevzdal kandidatúry, voľby mohli dopadnúť inak
06 | 07 | 2019 | TASR


Nám europoslancom boli predložení 5 kandidáti na post kvestora. Keďže bolo predložených 5 možných kandidátov na tento post, predsedníctvo EP jednoducho rozhodlo, že nie je potrebná ich voľba tajným hlasovaním a jednoduchou aklamáciou bolo skonštatované, že bolo zvolených 5 kvestorov. Ďalšie hlasovanie bolo už len deklaráciou toho, aký počet hlasov tí – ktorí kandidáti na post kvestora získali.

Považoval som takýto postup za nesprávny a spolu aj s inými poslancami som takúto voľbu odignoroval. Bolo mi to ľúto, pretože mal som v úmysle hlasovať za p. Moniku Beňovú, pretože ide o slovenskú europoslankyňu.

Čo sa týka mojej činnosti, bol som zaradený do Výboru pre zamestnanosť a sociálne záležitosti (EMPL) a ako náhradník do Výboru pre zahraničné veci (AFET) a Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO Committees).

Nie ako politik, ale ako dlhoročný praktik a nezávislý a nestranícky europoslanec som so zaradením do týchto výborov spokojný. Práca týchto výborov sa mi javí byť konštruktívna a konkrétna, bez nádychu politikárčenia, ktoré objektívne nemám rád.

Asistent zástupcu ruského prezidenta bol zatknutý za vlastizradu „s poľským pasom a špionážnym vybavením“
Asistent zástupcu ruského prezidenta na Urale sa ocitol pred súdom s obvinení z vlastizrady. Podľa obvinení mal byť informátorom poľske spravodajskej služby a vlastniť aj špionážne vybavenie. Správu priniesla agentúra TASS. Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Čo sa týka súkromnej časti môjho pobytu v Štrasburgu, nebudem Vás zaťažovať tým, čo som mal oblečené, prípadne Vám ukazovať rôzne sebaprezentujúce fotografie, pretože to pre Váš život a Vaše problémy ako občanov EÚ nie je podľa môjho názoru tak podstatné.

Jednu fotografiu však zverejniť musím, a to aj z toho dôvodu, že dnes je sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda - slovanských vierozvestcov, ktorí prišli na Veľkú Moravu v r. 863 a o ktorých, podľa môjho názoru, sa média v dnešný deň zmieňujú nedostatočne.

V budove EP v Štrasburgu sa nachádza miestnosť, ktorá je určená na bohoslužby. V nej sa nachádza kríž, ktorý bol postavený z prostriedkov slovenských a českých europoslancov. Dovolil som si pri tomto kríži sa odfotiť spoločne aj s manželkou a nazvať ho slovanským krížom v Štrasburgu. Je to dobrý pocit pre človeka, či už veriaceho alebo neveriaceho, keď v cudzine vidí kus slovanského diela.

O ďalšej svojej činnosti Vás budem priebežne informovať. Slováci a Slovenky, hlavu hore!

S úctou Miroslav Radačovský, poslanec Európskeho parlamentu.

MIMORIADNA SPRÁVA: Turecko prepravilo na Cyprus v tajnosti 42 tankov. Sú na dostrel od Nikózie
Napätie medzi Tureckom a Cyperskou republikou sa v uplynulých dvoch mesiacoch vystupňovalo kvôli sporom ohľadom ťažby zemného plynu vo východnom Stredomorí. Turecko v tajnosti prepravilo do okupovanej časti severného Cypru 42 tankov Leopard... Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič